Livsstil

Guide: Ta' på safari i Danmark

Du behøver ikke tage på safari i Kenya eller vandretur i Borneos jungle for at opleve sjældne dyr. Holder du sommerferie i Danmark, kan du også møde arter, der normalt gemmer sig for mennesker. Jes Aagaard er naturvejleder i Naturstyrelsen, og han guider dig her til, hvordan du kan komme helt tæt på.

Kronhjorte

Der er kommet mange flere eksemplarer af Danmarks største pattedyr over de senere år. Specielt i de store skove i Jylland ude langs Vestkysten, på Klosterheden, ved Rold Skov og omkring Oksbøl. I Dyrehaven nord for København er der også et par tusind af dem. Man skal gå stille, og det er en god idé at tage en kikkert med. En god idé er at kigge i skovbrynet ved solopgang eller -nedgang, hvor kronhjorten som regel får sig et måltid mad.

Hvis man alligevel er ude sent og lægger nakken tilbage, vil man kunne seflagermus, som er aktive i tusmørket. Tag eventuelt en kraftig lommelygte med, så man bedre kan se dem. Flagermus er næsten blinde, så man generer dem ikke ved at lyse efter dem.

Spættede sæler

Den spættede sæl findes en del steder blandt andet ved Livø i Limfjorden og i Vadehavet. Man skal holde god afstand for ikke at forstryrre dem. Hunnerne har lige fået unger, og de efterlader ungerne på stranden, mens de er ude og finde mad. Så hvis man møder en sælunge, skal man lade den ligge, for moren kommer tilbage igen.

Hvaler

Du kan tage på hvalsafari og se marsvin i både Store- og Lillebælt og Øresund. Vi har omkring 100.000 marsvin herhjemme, men man skal ud på vandet for at se dem bedst, og helst når det er havblik. Igen er det en god idé at have en kikkert med.

Havørne

Man kan se havørne over hele landet. Der er et ynglende par ved Tystrup-Bavelse sø på Midtsjælland i øjeblikket. Faktisk er vi gået fra ingen havørne at have i Danmark til at have 10-12 ynglende par. Havørnen har et vingespænd på to meter, så hvis man ser en fugl på himlen, der er cirka fire gange så stor som en krage og ligner en flyvende stuedør, så er det højst sandsynligt en havørn.

Store natsværmere

Du kan tiltrække store natsværmere på størrelse med sommerfugle ved at dyppe klude eller små stykker reb i rødvin kogt med sukker. Hæng lokkemaden ud om eftermiddagen, så er der stort set natsværmegaranti sent på aftenen eller i løbet af natten.

Du kan finde mere info om dyr og udflugter i naturen på Naturstyrelsens hjemmeside, som du finder et link til øverst i boksen til højre.