Ekspert: Farligt at begrænse børns leg

Ingen leg er ligegyldig. Det mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

"Vi er homo ludens (legende mennesker, red.), og vi leger langt op i alderen. Legen er vigtig, fordi den er børnenes egen virksomhed og fortæller meget om, hvor de er henne rent udviklingsmæssigt, hvad der interesserer dem, hvad de kløjes med psykisk," siger børnepsykologen

Når TV 2 i aften sender BBC-dokumentaren, der har fået den danske titel "Kæft, trit og tigermor", kan man opleve kinesiske mødre, der mener, at leg for børn over 5 år skal holdes på et absolut minimum.

"Et barn skal bruge 99 procent af sin tid på at uddanne sig og 1 procent på at lege", siger en britisk-kinesisk ung mor, hvis 6-årige søns lektieskema fylder en hel væg. Inden han fyldte fem, kunne han lege, som han ville. Men da han fyldte fem, fik han et lektieskema, hvor hele hans dag er sat i rammer.

Vigtigt at slå krokodiller ihjel

Hun er ikke atypisk i den kinesiske kultur, der lægger vægt skrap disciplin, og hvor kun de højeste karakterer er acceptable. Derfor er kinesiske børn også yderst vante til at blive skældt ud, hvis de ikke leverer. Men særligt derfor er det vigtigt at prioritere legen også, mener Margrethe Brun Hansen.

"Hvis man får skæld ud, skal det være okay at gå ud og lege krig eller med vilde dyr og slå et par krokodiller ihjel, så man er okay igen," siger hun.

Legen behøver ikke betyde, at barnet ikke samtidig bliver klogere, mener Margrethe Brun Hansen. Tværtimod.

"Jeg tror på, at legen for børnene er indgangsvinklen til megen viden og klogskab, og giver dem en følelse af at have ret til egne følelser og behov. Vi kan med fordel begynde deres indlæring ved at tage udgangspunkt i, hvad der stimulerer dem. Og det afslører legen. Der findes jo museer for de fleste ting, alt afhængigt af, hvad børnene interesserer sig for. Gennem legen skal vi lægge mærke til, hvad der interesserer dem, og så fylde på," siger hun.

Udsigt til ensomt liv uden selvtillid

De strenge, kinesiske opdragelsesmetoder er ikke udelukkende en dårlig idé.

"Tigerbørns mødre bliver mere velbegavede, de bliver mere autoritetstro, de bliver nogle gode arbejdere, og de bliver mere disciplinerede. Ting, som man meget vel kan se som værdier. Men denne type opdragelse udvikler den del af børnene, hvor de glemmer deres egne behov og følelser og hele tiden har brug for anerkendelse. "

Ifølge børnepsykologen kan tigermødrenes måde at opdrage børn på trække uheldige spor gennem resten af børnenes liv.

"De vil ofte have brug for bekræftelse på grund af mangel på tiltro til egne evner. Jeg vil formode, at det bliver et ensomt og goldt liv uden megen glæde, fuldstændig uden selvtillid til at turde slippe sig selv løs. De vil blive nogle autoritetstro, små robotter. Med legen giver du dem kreativiteten og dermed tro på deres egen intuition. De får en skabertrang, og hvis de møder modstand, lærer de at finde nye løsninger - og bliver stærkere, siger Margrethe Brun Hansen.

Du kan se 'Kæft, trit og tigermor' tirsdag kl. 20.00 på TV 2 - og deltage i debatten på Facebook.