Livsstil

Nu kommer edderkopperne indenfor

Danske edderkopper er på ingen måde farlige for mennesker, men alligevel har mange af os en skræk for de små ottebenede kryb i høj eller mindre grad.

Lige nu og i løbet af efteråret er det højsæson for edderkopper, som kommer tættere på os, da de søger ind i vores boliger.

Man kunne godt foranlediges til at tro, at det er på grund af det koldere vejr, at de søger indenfor. Men det er ikke tilfældet. Den rette årsag er, at de kommer frem fra deres skjulesteder i revner og sprækker, fordi de er blevet kønsmodne og derfor skal ud og søge en mage og lægge æg.

Når edderkoppen kommer ind i huset er de især at finde i kælderen og på loftet. På de steder, hvor der ikke er så mange mennesker, er der flest af dem.

Ikke et skadedyr

Selv om edderkoppen ikke gør skade på materialer eller gør anden skade på boligen, men blot er et nyttedyr, der spiser andre generende insekter, så kan man få en skadedyrsbekæmper til at fjerne dem, hvis man er plaget af for mange uindbudte gæster indenfor hjemmets fire vægge.

"Det er rigtigt at det er højsæson for edderkopper lige nu. I august og i løbet af efteråret kommer de for alvor frem, og kan virkelig være en pestilens, hvis det myldrer frem på terrassen eller inde i huset. Der er flest tæt ved vand, men jeg har også prøvet at komme ind i en lejlighed på Nørrebro, der var et stort spindelvæv," siger skadedyrsbekæmperen Jørgen fra SOS Skadedyr i Gentofte til tv2.dk.

Ifølge skadedyrsbekæmperen er det ikke nemt at slippe af med edderkopperne, da de skal have en del gift, men når de til gengæld er bukket under for de skrappe midler, så kan det vare flere år, før de vender tilbage igen.

"Der er ikke så meget, man selv kan gøre, for de er hårdføre. Jeg har oplevet at komme ud til steder, hvor de myldrer frem i tusindvis, efter af jeg har sprøjtet gift. Jeg er klar over, edderkoppen er et nyttedyr, men hvis folk vil have dem fjernet, forstår jeg dem godt. 99 procent af alle kvinder kan ikke lide edderkopperne, men det er da heller ikke rart at få en edderkop eller dens spindelvæv i ansigtet," siger han.

Sådan kommer edderkoppen ind

Ifølge boligmagasinet Bolius kan man dog forebygge antallet af edderkopper i boligen, hvis man vedligeholder sin bolig. De kommer ofte ind via revner og sprækker, så det er en god idé at fuge til. Det hører dog med til dette råd, at man ikke må fure alle revner i huset, da huset ikke kan ånde.

Fakta

I Danmarkfindes der ca. 500 forskellige edderkopper. De mest almindelige er de hurtige jagtedderkopper og korsedderkopper (hjulspindere), der sidder i det velkendte ottekantede spindelvæv.

Derudover findes husedderkoppen(tragtspinder) også mange steder. De kan blive ret store - op til 5-10 cm i diameter med ben.

Kilde: Bolius

Om sommeren kommer edderkopper typisk ind gennem åbne døre, vinduer, ventilationskanaler osv. Ved at sætte insektnet op for vinduer og døre kan du forhindre dem i at komme ind den vej.

Bil du undgå at edderkopperne kommer op af håndvasken og badekarret, kan du sætte en prop på.