Livsstil

Er det ok at slå græs kl. 6 om morgenen?

Fuglene synger, solen skinner og bedst som du nyder din stille morgenstund, starter naboen sin helvedesmaskine og begynder at slå græs. Men er det overhovedet lovligt?

Ja. I princippet må du og naboen slå græs når det passer dig, for der er ingen love, der forbyder græsslåning eller andre larmende haveaktiviteter i bestemte tidsrum, fortæller Boligejernes Videnscenter, Bolius.

Ingen lovgivning

Hvis din nabo putter grene i kompostkværnen kl. 5 om morgenen, eller saver brænde over med motorsaven midt om natten, kan du ikke gøre andet end at bede ham stoppe.

- Generelt er der ikke andre regler end dem, politiet udstikker. Der findes ingen præcise regler for støj i haven. Det er en af gråzonerne, fortæller sekretariatschef hos Parcelhusejernes Landsforening, Jørn Bitsch.

Nogle grundejerforeninger har dog lavet regler for, hvornår man må støje og fx slå græs, men de har ingen sanktionsmuligheder, hvis reglerne brydes.

Hvor meget larmer en plæneklipper?

Du kan altså sagtens slå græs tidligt søndag morgen, men det er ikke nødvendigvis en god idé.

En plæneklipper af almindelig størrelse må ifølge EU-regler have et lydeffektniveau på op til 98 dB, og benzindrevne plæneklippere har typisk samme støjniveau som en personbil, der accelerer. Derfor giver det god mening at tænke på resten af villavejen, før du klipper græsset.

Brug disse tommelfingerregler

Som tommelfingerregel kommer du, i følge Jørn Bitsch, langt, hvis alle undlader at støje ved spisetider, før kl. 10 i weekenderne og efter spisetid om aftenen. Derudover opfordrer han til dialog med naboerne.

- Det er altid en god idé at snakke med naboerne. Har du gæster, kan du jo spørge naboen, om han kan vente med at larme. Kort sagt handler det om at tale sammen og respektere hinanden.