Livsstil

Derfor græder kvinder mest

Kvinder græder mere end mænd - men hvorfor? Det ligger helt tilbage fra da vi levede i huler, hvor mændene var ude at jage, og kvinder passede "flokken" derhjemme. Det fortæller redaktør for videnskab.dk.

De fleste kan genkende billedet af parret, som ser en sørgelig film. Tårerne triller ned af kvindens kinder, mens manden kigger med undren på hendes følelsesladede reaktion. Men det er faktisk helt naturligt, at kvinder har lettere til tårer end mænd.

Redaktør på videnskab.dk Thomas Hoffmann har undersøgt fænomenet ved at tale med evolutionspsykolog Henrik Høegh-Olesen. Og kvindernes ekstra følsomhed bunder i, at mænd og kvinder i tidernes morgen havde helt forskellige roller i livet.

"Mænd var primitive - de gik på jagt, og så ville de gerne i kanen med nogle kvinder. Det, de gjorde, var at slå sig i brystet som en chimpanse og virke store og stærke, og måske bankede de nogle andre mænd", siger Thomas Hoffmann og fortæller videre, at kvindernes rolle var langt mere følelsesbetonet:

"Kvinderne gik hjemme, passede børnene og skulle have gruppen til at fungere sammen med de andre kvinder. De havde brug for at have kontakt med sine følelser, og for eksempel skulle de aflæse, hvordan et spædbarn har det ud fra andet end sprog".

Kvinder er simpelthen i bedre kontakt med sine følelser historisk set, fortæller han.

Stenalderen sætter flere spor i dag

Det er ifølge Thomas Hoffmann ikke kun de grædende kvinder, som er en konsekvens af menneskets livsstil i stenalderen. Også mændenes vildskab og drifter kan ses i dag.

"Man kan se, at det typisk er mænd, der laver åndsvage ting - eksempelvis kører for hurtigt i trafikken", siger han og forklarer, at det bunder i driften om at vise sig frem og i sidste ende at imponere kvinderne. Derfor skal der oftest være publikum på, når mænd gør grænseoverskridende ting.

Men kvindernes evne til at græde over selv den mindste ting kommer også af en praktisk årsag. Det vækker en form for omsorg, når man græder. Så hvis en kvinde havde problemer, så var gråden en metode til at få andre til at hjælpe hende, fortæller han.

Se videoen øverst i artiklen, hvor Thomas Hoffmann også fortæller om, at forskning viser, at man bliver dum af hashrygning, og at danske forskere har opfundet lys, som kan printes.