Livsstil

Sådan putter du bedst dit barn

"Moar, jeg er tørstig - jeg skal tisse - jeg er sulten - jeg skal fortælle dig noget - jeg kan ikke sove." Sådan lyder det i de fleste småbørnsfamilier omkring puttetid.

Forældrenes alenetid om aftenen kan derfor hurtigt blive forstyrret af putteritualer, der kan trække ud så længe, at de mister både alenetid og tålmodighed.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er også kendt som netsundhedsplejersken, der på siden af samme navn, rådgiver forældre om livet med små og store børn.

Hun er forfatter til indtil videre fire bøger:

"Helens bog om børn og mad", "Helens bog om børn og søvn", "Helens bog om dit barns udvikling" samt "Helens Babydagbog".

Den populære netsundhedsplejerske, Helen Lyng Hansen, ved om nogen, hvordan man bedst får de små poder i seng - vi har bedt hende øse af sine bedste råd.

Det skal ikke tage timer

Først skal det dog slås fast, at børn ikke skal være flere timer om at falde i søvn:

"En putning skal som udgangspunkt ikke trække ud i timer, så er der et eller andet galt. Det kan være, at man putter barnet for tidligt, at barnets rytme varierer for meget dag for dag, måske er barnet utrygt ved at sove, måske forbinder barnet det at komme i seng med noget ubehageligt, måske er barnet utrygt ved at skulle slippe dagen eller utryg ved ting, der skal ske næste dag," siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk

"Alt efter barnets alder, og måden barnet reagerer på, må man forsøge at finde ud af, hvad det handler om og så reagere ud fra dette. Derfor er der heller ikke kun én løsning på børns søvnproblemer," fortsætter hun.

Sådan skal du gøre

Selvom børns søvnproblemer kan afhænge af mange forskellige ting, så er der alligevel nogle helt generelle gode råd, som det er værd at følge, hvis du har svært ved at få dit barn til at falde til ro om aftenen:

1. Find en fast rytme

Det er generelt altid godt at have et fast stå-op-tidspunkt om morgenen, så dagen starter til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend. Det er på samme måde godt at have en fast rytme om dagen, hvor barnet sover lur, spiser og er aktiv til nogenlunde samme tid hver dag, da dette vil påvirke det indre ur, den cirkadiske rytme og dermed også følelsen af træthed og behov for at komme i seng og sove.

2. Sørg for at rummet er mørkt

Det er også en god idé at bruge mørklægningsgardiner, så lyset holdes ude af soverummet. Lys appelerer til aktivitet, og mørke til søvn, og igen har det betydning for det indre ur og vores fornemmelse for at have brug for at sove. Mørklægningsgardiner kan ofte købes til ca 150 kr i f.eks. Jysk eller i Ikea.

3. Sørg for at barnet er mæt

En godnatgrød inden sengetid kan være en god idé. Grød ligger godt i maven og forbereder barnet på, at det er ved at være sengetid. Det mætter også over længere tid og kan være medvirkende årsag til, at barnet så kan sove måske en halv time længere om morgenen og ikke vågner helt samtidig med solen og småfuglene i haven.

4. Bad dit barn om aftenen

Et bad om aftenen er en god idé. Badet skal ligge 1-1.5 time før, barnet puttes, hvis det skal have effekt. Det at få et bad gør, at temperaturen stiger i en periode, hvorefter den falder igen og netop dette fald i temperaturen er med til at signalere, at det nu er tid til at sove og dermed med til at hjælpe barnet til at overgive sig til søvnen.

5. Læs en godnathistorie

En godnathistorie er en god idé, og generelt er det godt at sætte sig ved sengekanten om aftenen og hjælpe barnet med at koble fra over for dagen og alle oplevelserne. Sætte ord på nogle af de oplevelser, barnet har haft, hjælpe barnet med at slippe noget af det tankemylder, barnet har, så barnet derefter bedre kan overgive sig til søvnen og også vil sove bedre om natten.

6. Skab et godt sovemiljø

Et godt sovemiljø er vigtigt. Det betyder, at sengen skal være rar at sove i, sengetøj, dyne - evt. et bomuldstæppe i stedet, alt efter hvor varmt det er. Soverummet bør være fyldt med kølig frisk luft, den bedste sovetemperatur er mellem 18-20 grader. Om dagen kan det derfor være godt at trække gardinerne for, så solens stråler holdes ud og lade vinduet stå på klem, så rummet er tilpas i temperaturen, når barnet lægges til at sove der. Barnet skal være passende klædt på, så det ikke fryser og ikke får det for varmt under søvn.