Livsstil

Spar penge og varm huset op i efteråret

Dagene er varme, aftenerne er kolde og hvad gør du så? Få gode råd om, hvad du gør med varmen lige før, det kolde vejr for alvor sætter ind.

Skal du tænde for varmeanlægget, når det begynder at blive koldt, og hvad gør du, hvis du har gulvvarme? I overgangsperioden mellem sommer og vinter er det svært at finde ud af, hvornår du skal tænde for varmen, hvor meget du skal skrue op, eller om det er bedre at bruge brændeovnen.

Brug endelig brændeovnen

Leder af Energitjenestens rådgivning, Lea Munkholm, anbefaler til Bolius, at bruge brændeovnen til at lune i stuen på de første kølige efterårsaftener, hvis du ellers har én. For jo længere du kan vente med at tænde dit fyr til helårsdrift, jo flere varmekroner sparer du. "Hvis solen bager ind af vinduerne, har du kun kuldeproblemer om aftenen, og der kan brændeovnen hjælpe," siger Lea Munkholm.

Fyr rigtigt og økonomisk

Når du bruger din brændeovn, er det vigtigt at fyre rigtigt op for at udnytte brændslet bedst muligt og for at mindske luftforurening, forklarer Lea Munkholm. "Økonomien i brugen af brændeovn afhænger helt af, hvor meget du betaler for træet, og hvor god din brændeovn er. Virker din brændeovn dårligt, og er dit brænde dyrt, kan det faktisk være dyrere at bruge brændeovnen end varmeanlæg," siger hun til Bolius.

Skru moderat op for fyret og lad det køre

Har du ingen brændeovn, kan du være nødt til at starte dit varmeanlæg, hvis aftenerne er for kolde. Hold derfor godt øje med, hvilken type varmeanlæg du har. Har du en gas -eller oliekedel, er det vigtigt, at du følger den varmekurve, som er angivet på dit varmeanlæg og viser, hvor meget fyret skal levere af varme. Og her er det vigtigt, at du ikke skruer for meget op for varmen i overgangsperioden. Hvor meget 'for meget' er, er meget individuelt. Prøv jer frem, råder Lea Munkholm.

Når du starter dit varmeanlæg op, skal det have lov til at køre. Det giver ingen besparelser at rende og slukke for det i korte perioder.

Skru gulvvarmen på halv styrke

Det sværeste ved at finde ud af, hvordan varmen skal være indstillet i overgangsperioden, er, at husets temperatur ikke reagerer øjeblikkeligt på dine ændringer. Især gulvvarme er drilsk, da det ofte er støbt i beton og dermed er op til 12 timer om at reagere. Nogle gulvvarmeslanger er lagt i varmefordelingsplader, og her er reaktionstiden ikke 12 timer, men stadig lang nok til, at du kan komme til at skrue unødigt op for varmen.

"Gulvvarme har en meget lang reaktionstid, og når dagssolen så har varmet stuen op, kan det pludselig blive meget varmt om aftenen. Slukkes gulvvarmen så igen, kan næste aften være kold, hvis solen denne dag ikke har varmet stuen op," siger Lea Munkholm fra Energitjenesten.

"Mit bedste råd er at skrue gulvvarmen op på halv styrke, cirka 17 grader, når aftenerne begynder at blive kolde"