Livsstil

Verdens ældste protese blev brugt af egypterne

Nu mener man at have beviset for, at verdens ældste proteser hjalp oldtidens egyptere med at gå bedre og ikke blot var til pynt for forfængelige egyptere, der manglede stortåen

I lang tid har forskere manglet bevis for, hvilken funktion de kunstige tæer havde i det gamle Egypten. I mange år har man haft kendskab til to såkaldte tåproteser, men man har ikke med sikkerhed vidst, om de blev brugt til at gå bedre, eller om betydningen var rent kosmetisk.

Nu mener et britisk forskerhold fra University of Manchester, at de kommet et stort skridt nærmere sandheden. De mener at have fundet bevis for at de kunstige tæer rent faktisk blev brugt som deciderede proteser.

Ukomfortabelt at gå uden

Her har forskerne i en række forsøg testet kopier af proteserne på to frivillige personer, der mangler højre storetå. Proteserne blev testet sammen med kopier af sandaler af gammel egyptisk stil.

Konklusionen herefter er, at tæerne blev skabt som tåproteser, som kunne bruges sammen med sandalerne, der blev brugt i oldtidens Egypten. Testpersonerne fandt det meget ukomfortabelt at gå i sandalerne uden protesen, og protesen virkede også bedre sammen med sandalen i forhold til at gå med den i bare fødder.

"For en egypter, som har manglet storetåen, ville det være meget svært at gå normalt i traditionelle sandaler. De kunne naturligvis have gået barfodet eller brugt en slags sok over den falske tå, men vores forskning antyder, at de falske tæer gjorde vandring i sandaler mere komfortabelt," siger forskningsleder Jacky Finch fra University of Manchester til BBC.

Verdens ældste proteser

De to kunstige tæer er lavet af forskelligt materiale.

Den ene tå er i tre dele og lavet af træ og ler. Den befinder sig i dag i det egyptiske museum i Kairo. Den blev fundet fæstet til mumien Tabaketenmut. Ifølge Discovery News var hun en præstedatter, som muligvis havde mistet sin storetå på grund af koldbrand forårsaget af diabetes. Denne tåprotese er muligvis tæt på at være 3000 år gammel,, da den dateres til at stamme fra mellem 950 til 710 år før Kristus.

Tå nummer to kaldes Greville-Chester-tåen, fordi den blev fundet til British Museum i London af Greville-Chester i 1881. Den er lavet af en slags papmaché og dækket med med farvet gips. Den antages at være fra omkring 600 år før Kristus

Tæernes alder gør dem til verdens ældste proteser, som er blevet fundet - en titel som Capula-benet fra Rommeriget havde før dem.

"Mange eksperter har undersøgt disse objekter og er kommet frem til, at det er de ældste proteser som har eksisteret til praktisk udnyttelse," siger Jacky Finch.

Studiet fra University of Manchester er blevet publiceret i forskningstidsskriftetJournal of Prosthetics and Orthotics.