Livsstil

3 bud på gode cykellygter

Fra den 1. november bliver reglerne for cykellygter skærpet. Det betyder blandt andet, at mange af de populære 'dinglelygter' ikke længere er lovlige at køre med, da mange af dem ikke opfylder de nye krav.

Derfor har vi samlet tre gode bud på, hvilke cykellygter du kan overveje at købe.

Overvej dine behov

Når du skal til at vælge cykellygte, så lyder rådet fra Cyklistforbundet, at man i første omgang skal overveje, hvilke behov man har.

Bor du i byen, og er det her, du som regel slår dine vilde sving på jernkrikken, så har du brug for markeringslys, det vil sige lygter som sørger for, at du kan blive set af andre trafikanter.

Hvis du bor uden for byen, hvor vejbelysningen er begrænset, så kan det for din egen sikkerheds skyld være en fordel at købe en forlygte, der kan lyse vejen op foran dig.

Sidst men ikke mindst bør du overveje, om du er typen, der altid glemmer dine cykellygter. Der findes en del cykellygter på markedet, som kan fastmonteres og virker uden batteri.

Markedet rydder op i sig selv

Specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers forklarer, at markedet for cykellygter er ved at rydde op i sig selv.

Det vil sige, at de mindre gode eller deciderede dårlige cykellygter vil forsvinde fra butikkerne, da det efter 1. november ikke vil være lovligt at markedsføre lygterne som cykellygter.

"Det er jo ikke særlig fedt, hvis du køber en lygte, og der står på pakken, at det er en cykellygte, og allerede på din første tur begynder den at lyse svagere. Derfor er der kommet et markedskrav om, at de cykellygter der bliver solgt efter 1. november, de skal opfylde kravet til lysstyrke i minimum fem timer, hvis det er en batterilygte," siger Pernille Ehlers.

Hun fortæller, at der allerede er adskillige cykellygter, der er taget ud af handlen, da producenterne har kendt til de nye krav i noget tid.

Har du lige købt cykellygter, men er du i tvivl om de opfylder kravene, så kan du læse mere om reglerne ved at klikke dig videre i boksen øverst i artiklen.

De 3 lygter

Det er ifølge Cyklistforbundet altid en god ide at tale med en fagmand, når du skal vælge cykellygte. Derfor anbefaler de, at man går til en god cykelhandler, der kan give kvalificeret råd og vejledning.

·Den gode gamle dynamolygte er altid et godt bud. De virker uden batterier, og er fastmonteret. Så har du altid lys på cyklen. De findes i både billige og dyre prisklasser så alle kan være med. I den dyre ende finder du for eksempel Navdynamo, der er en opgradering af den gammeldags dynamo. Den virker uden modstand og støjer ikke, da systemet er flyttet ned i forhjulets nav, det vil sige, at den strømproducerende del sidder midt i hjulet.

·Magnetlygter minder om dynamolygten i den forstand, at de lyser, når du kører, og kan fastmonteres. De virker ved, at to magneter passerer hinanden, når hjulet kører rundt. Det producerer strømmen, der får lygten til at lyse. Nogle magnetlygter kan desuden oplade lidt energi, så de stadig blinker i noget tid efter, at du er stoppet med at køre. Et kvalificeret bud på stabile magnetlygter kan være lygter fra den danske virksomhed Reelight. De producerer magnetlygter i forskellige prisklasser, hvor de fleste kan være med.

·Batterilygter er ofte det letteste valg, da de ikke skal fastmonteres på samme måde som de ovenstående. De findes i et hav af varianter og prisklasser. Sørg for at lygten kan sidde ordentligt monteret, og at den lyser kraftigt nok til at opfylde de skærpede krav. Du skal desuden være opmærksom på, om der er nok kraft på batterierne. De er nemme at montere på cyklen lidt ligesom de populære 'dinglelygter'. Et godt bud på en god batterilygte kan for eksempel være Smart Superflash, der kan erhverves for lidt over 100 kroner.