Livsstil

Det er nu dine cykellygter skal skiftes

Er du en af de mange danske cyklister, der kører med de såkaldte 'dinglelygter' på cyklen, så skal du snart overveje at få dem skiftet.

Fra den 1. november bliver reglerne strammet, når den nye bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr træder i kraft.

I Trafikstyrelsen har man igennem længere tid fået mange henvendelser fra borgere, der har klaget over, at man ikke kan se 'dinglelygterne' ordentligt.

"Der har været en åbenlys problemstilling, hvor folk kører rundt med lygter, der ikke gør dem synlige," siger kommunikationsmedarbejder i Trafikstyrelsen, Mads Gundelund Gerlach.

Derfor skal det fra 1. november være slut med svage lygter, der lyser ned i jorden. Specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, fortæller at især problemet med 'dinglelygterne' har været med til at skærpe reglerne.

· Forlygte og baglygte skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand.

· Lygterne skal monteres på cyklen, så de lyser lige frem og lige bagud. Det betyder, at de ikke må hænge og dingle. De skal monteres, så de ikke ændrer stilling, hvilket kort sagt betyder, at de skal sidde ordentligt fast.

· Lygterne skal kunne lyse tilstrækkeligt til, at de opfylder lovens krav om synlighed, det vil sige 300 meter i minimum fem timer efter, at du har taget dem i brug. Det skal stå på pakken eller på lygten, hvor lang tid den kan opfylde kravene om lysstyrke.

· Hvis du har en kraftig forlygte, der kan lyse vejen op foran dig, så skal lygten være indstillet til at lyse skråt nedad, så den ikke blænder andre trafikkanter.

· Du skal kunne se lys hele vejen rundt om cyklen. Det vil sige, at de lovlige lygter er skåret på en bestemt måde, så de også kan ses fra siden af.

· Alle cykler skal have lys på fra solnedgang til solopgang. Desuden også i usigtbart vejr som for eksempel tåge og tæt snevejr.

· Har din cykel to hjul skal du køre med mindst én for- og én baglygte.

· For cykler med tre hjul skal forlygten monteres højst 50 centimeter fra cyklens yderste venstre kant. Hvis cyklen er mere end en meter bred, skal der køres med to baglygter. De skal sidde højst 40 centimeter fra kanten, og der skal være mindst 60 centimeter imellem de to baglygter. Er cyklen mindre end en meter bred, kan der nøjes med en baglygte, der monteres enten i midten bagpå eller til venstre for midten.

· Lygterne skal monteres på cyklen og ikke på cyklisten, der dog gerne må supplere med flere lygter monteret på eksempelvis hjelm, bukseben og andet.

"Der er mange, der har købt de små billige lygter og sat dem forkert på cyklen, og det er jo et problem, hvis de hænger og lyser ned i jorden, så er man ikke særlig synlig," siger Pernille Ehlers.

Populære lygter

'Dinglelygter' er små diodelygter, der virker ved hjælp af et knapbatteri. De monteres på cyklen med en lille elastik, der sidder på selve lygten.

Lygterne fylder ikke så meget i lommen, og de er nemme at sætte på og tage af cyklen igen. Derfor kan de være et populært valg blandt mange cyklister, men problemet er ifølge Pernille Ehlers, at de giver en falsk tryghed.

"Det kan være ret farligt, hvis man kører rundt med nogle lygter i den tro, at man er synlig. Men det er man faktisk slet ikke, det er det, der er rigtig farligt ved dem, de giver en falsk tryghed," siger hun.

Det store problem med dinglelygterne er, at de som oftest er af så dårlig en kvalitet, at de hurtigt mister lysstyrke. Desuden monterer mange mennesker dem, så de hænger og dingler, deraf navnet 'dinglelygter'. Dermed lyser lygterne ofte ned i jorden, så cyklisten er mindre synlig.

Cyklistforbundet jubler

Hos Cyklistforbundet er de glade for stramningen af reglerne. De har i årevis appelleret til at få skærpet reglerne.

"Vi er rigtige glade for de nye regler, som vi i lang tid har forsøgt at få gennemført. Det sker så nu, og det er rigtig godt for sikkerheden," siger konsulent i Cyklistforbundet, Allan Carstensen.

Han mener også, at de små 'dinglelygter' er med til at give cyklisterne en falsk tryghed.

"Problemet er, at man ikke kan se de her lygter ordentligt fra alle vinkler," siger Allan Carstensen.

De nye krav

Selvom der i den nye bekendtgørelse ikke står noget om, at 'dinglelygterne' er ulovlige, så er det de færreste af dem, der vil kunne leve op til de nye krav. Se de nye krav i boksen øverst til højre i artiklen.

"Jeg synes helt klart, at man skal skifte dem ud, for risikoen for at man sætter dem forkert på, den er bare for stor. Cykellygter med elastik rykker sig nemt, hvis man kører over et bump eller sådan, og der er ikke særlig mange af de her lygter, der kan opfylde kravet om lystyrke i særlig lang tid af gangen," siger Pernille Ehlers.

Se mere om, hvad de nye regler betyder i videoen øverst i artiklen og læs mere om lygter og andet til cyklen via linkene i boksen til højre.