Livsstil

Det er nu, du skal finde reflekserne frem

Natten mellem den 27. og 28. oktober skifter vi til vintertid - det betyder mørkere veje, når man færdes i trafikken. Og danskerne har god grund til at finde reflekserne frem. Næsten hver fjerde trafikulykke sker nemlig i mørke eller tusmørke.

En ny undersøgelse fra Codan Forsikring viser, at hele 4 ud af 10 cyklister eller fodgængere har oplevet en farlig situation, fordi de blev overset i trafikken. Også bilisterne skal være ekstra opmærksomme, da hele 65% af bilisterne har prøvet at overse eller først få øje på en cyklist eller fodgænger i sidst øjeblik, fordi de ikke bar reflekser eller lygter.

Undersøgelsen viser dog samtidig, at reflekser ikke er specielt populære. Hele 63% af voksne danskere bruger ikke reflekser, når de færdes i trafikken. Også hos børnene er der plads til forbedringer, hvor ca. 2 ud af 10 børn i alderen 0-5 år ikke har refleks på, når de færdes i trafikken.

Reflekser redder liv

Og det til trods for, at statistikken taler sit tydelige sprog: Cyklister med reflekser har 70 procent lavere risiko for at blive overset i trafikken.

"Refleksen er en lille og enkel ting, som gør en stor forskel og rent faktisk kan redde liv. Tal fra Norge viser, at reflekser gør dig synlig på en afstand af 140 meter, selvom bilen kun har nærlyset tændt. Uden refleks bliver du først opdaget på 25-30 meters afstand. Så refleksen gør en altså markant forskel," fortæller Henriette Madsen, leder i Børneulykkesfonden.

Torsdag den 25. oktober markerer Børneulykkesfonden i samarbejde med Codan Forsikring, at vi går en mørk tid i møde og afvikler den årlige tilbagevendende begivenhed Årets Refleksdag. Her bliver der sat fokus på synlighed og brug af reflekser i trafikken.

"Med Årets Refleksdag håber vi på at få flere børn og voksne til at huske reflekserne, når de begiver sig ud i trafikken på cykel, til fods eller som motionist. Hele 6 ud af 10 danskere føler sig mindre trygge i trafikken i vinterhalvåret, og derfor er vigtigt, at vi sætter fokus problematikken og minder danskerne om, hvor stor en forskel refleksen gør," forklarer Henriette Madsen fra Børneulykkesfonden.