Livsstil

Truet med sagsanlæg: "Forbrydelsen"- sweater alt for populær

Sara Lunds striktrøje er så populær, at flere norske strikkere er blevet truet med sagsanlæg, fordi de vil strikke en lignede sweater.

Da første sæson af "Forbrydelsen" rullede over skærmen blev Sara Lunds karakteristiske hvide islændersweater med brune stjerner, så populær, at den blev revet væk over det meste af verden.

I takt med at seriens popularitet er strikkepindende også løbet hurtigere og hurtigere, og også trøjerne fra "Forbrydelsen" 2 og 3 danner mode. Med en pris på ca. 2100 kroner har mange dog besluttet sig for at forsøge at strikke den selv - og i Norge er Sara Lund blevet den helt store strikkedille. Så stor, at det er faldet designerne af trøjen, Gudrun & Gudrun for brystet.

Truer med sagsanlæg

Norske strikkefora på nettet flyder nærmest over med folk, der ønsker at strikke den karakteristiske trøje. Men det falder bestemt ikke i god jord hos de færøske designere, Gudrun og Gudrun. De har allerede i 2009 meldt ud, at folk der kopierer "Forbrydelsen"-sweateren kan vente sig et sagsanlæg. De norske strikke-entusiaster mener til gengæld, at designerne hellere skal være glade for, at nogen gider bruge så meget tid og uld på at forsøge at lave en kopi, fortæller det norske site Klikk.

Hvad må du kopiere?

I følge norske ret må man gerne eksempelvis strikke en trøje til privat brug, hvis opskriften har været i et dameblad, en bog eller på nettet, fordi designeren her får royalties af salget og selv beholder ophavsretten. Men man må ikke give sig til at masseproducere den for at sælge den videre og tjene penge på det.

Er designet ikke frigivet, så er det juridisk set ikke tilladt at kopiere det 100 procent, heller ikke privat, men på nettet er det, stort set, umuligt at kontrollere. De samme regler gælder, i følge Kulturministeriet, også i Danmark.

Stort strikke-hit i Norge

"Forbrydelsen" 3 har netop haft premiere i Norge og her var det ventet med spænding, hvilken trøje Sara Lund ville være iført denne gang. Til stor glæde for alle de norske strikke-entusiaster, optræder Sofie Gårbøls rolle denne gang i hele to trøjer, så nu gløder strikkepindene igen i det norske, skriver Klikk.

Den foreløbige melding fra broderlandet lyder, at der er stor efterspørgsel på garn til Sara Lund-sweateren, men at de norske butikker endnu ikke er løbet tør for uld. Det skete ellers tidligere i år, da en norsk blogger lagde en strikkeopskrift på en sweater ud på sin blog.