Livsstil

Sådan tænder du rigtigt op i din brændeovn

Der er ikke noget så hyggeligt som at sidde og varme sig foran en buldrende brændeovn.

Og det er der faktisk rigtig mange af os, der elsker at gøre - faktisk har vi danskere intet mindre end 750.000 brændeovne stående i vores hjem.

Men der er grænser for hyggen. De hyggelige brændeovne er nemlig den største danske kilde til luftforurening. Sammen med brændekedlerne er de skyld i cirka 70 procet af de sundhedsskadelige partikler, der udledes i Danmark. Det fortæller Miljøministeriet.

Brændeovne koster liv

Partiklerne er så sundhedsskadelige, at de hvert år koster liv. Cirka 200 mennesker dør for tidligt, og cirka 160 mennesker bliver hospitalsindlagt på grund af de sundhedsskadelige brændeovnspartikler.

Uhyggelige tal, der ifølge Miljøministeriet kan nedsættes betragteligt, hvis brændeovnsejerne rundt omkring i det danske land vil følge rådene i Miljøministeriets kampagne om korrekt brændefyring.

En undersøgelse viser nemlig, at op til 80 procent af de farlige partikler kan fjernes, hvis du tænder op på den rigtige måde.

Du får Miljøministeriets fire fyringsråd her:

1. Tænd op på en helt ny måde. Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys.

2. Brug kun tørt træ. Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende.

3. Sørg for rigeligt luft til flammerne. Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.

4. Tjek at røgen er næsten usynlig.

Gå udenfor og se, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt.