Livsstil

Sådan spænder du dit barn rigtigt fast i bilen

Mange børn er ikke ordentligt spændt fast i bilen. Det viser en ny undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

"De allerfleste børn er spændt fast, men der er nogle forældre, som ikke følger anbefalingerne om, hvordan man sikrer børnene bedst," konstaterer Sven Krarup Nielsen, som er formand for kommissionen.

Rådet for sikker trafik anbefaler alle forældre at følge fem enkle råd, når de skal købe og montere autostol:

1. Tag barn og bil med, når du køber udstyr. Det hele skal passe sammen.

2. Sæt barnestolen rigtigt fast.Følg brugsanvisningen og stram selerne godt til.

3. Bagudvendt så længe som muligt.Det er det sikreste.

4. Tjek inden du kører.Er barnet spændt rigtigt fast?

5. Væk med airbaggen.Børn under 140 cm bør ikke sidde på forsædet, hvis der er en aktiv airbag.

Udover at barnets sikkerhed er på spil, hvis barnet ikke er ordentligt spændt fast, så kan en forkert autostol også blive et dyrt bekendtskab. Hvis børn ikke er fastspændt med sikkerhedsudstyr, der passer til deres højde og vægt, koster det nemlig et klip i kørekortet og en bøde på 2000 kroner.

På baggrund af loven har FDM og Rådet for Sikker Trafik udviklet disse tre anbefalinger:

1. 0-1 år: Børn fra nul til cirka et år bør sidde i en bagudvendt babystol.

2. 1-4 år: Fra et til fireårs-alderen anbefales det, at børn sidder i en bagudvendt barnestol. De kan også sidde i en fremadvendt barnestol, men bagudvendt er sikrere i tilfælde af kollision.

3. 4-10 år: Når børn er fire år er langt de fleste blevet for store til deres barnestol. Når barnet bliver for højt i forhold til ryglænet på barnestolen eller overskrider vægtgrænsen, anbefales det at bruge en selepude med ryglæn. Der kan også anvendes en selepude uden ryglæn, men det er ikke lige så sikkert, især i forhold til sidekollisioner.