Livsstil

Derfor skal dit barn bruge cykelhjelm

Vi ved det godt - vi skal spænde hjelmen, når vi stiger på jernhesten. Alligevel undlader mange af os, både børn og voksne, at gøre det, fordi vi synes, at vi ser kiksede ud med hjelmen på hovedet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Børneulykkesfonden.

Der er imidlertid god grund til at sende forfængeligheden hen, hvor peberet gror, og huske hjelmen - den redder nemlig liv. Faktisk vurderes det, at brug af cykelhjelm kan reducere risikoen for hovedskader med 60%.

"Cykelhjelme giver god beskyttelse mod hovedskader. Der findes god videnskabelig baggrund for effekten. Vi vil derfor anbefale, at man som cyklist bruger hjelm og dermed nedsætter risikoen for hovedskader, der ofte har langvarige og også varige følgevirkninger," siger overlægerne Lars Binderup Larsen og Jens Lauritsen fra Ortopædkirurgisk afdeling, Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

5 tips - sådan giver du hjelmen et sikkerhedstjek

Det er imidlertid ikke nok at huske hjelmen, den skal også bruges korrekt, og derfor bør du give din og dit barns hjelm et sikkerhedtjek. Du får her fem gode tips fra Børneulykkesfonden:

1. Hjelmen skal sidde nærmest vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.

2. Hjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. Den skal sidde så fast, at den ikke kan rutsje rundt på hovedet.

3. Justér remmene en gang om ugen. De skal være så stramme, at hjelmen sidder godt fast, dog uden at det er ubehageligt.

4. Husk at dit barn skal have ny cykelhjelm, når den gamle er for lille til at dække hovedet tilstrækkeligt.

5. Skift hjelmen ud, hvis den får et slag. Selv den mindste flække betyder, at hjelmen ikke er sikker mere.