Livsstil

Hvornår er det for koldt at sove ude?

I Danmark sover de fleste småbørn deres middagslur udenfor. En tradition, som der kan siges mange gode ting om. Når kulden rammer landet, kan forældre imidlertid hurtigt komme i tvivl om, hvornår det er for koldt til at putte familiens mindste udenfor.

Især med de helt små er det vigtigt at være opmærksom - de er nemlig særligt følsomme overfor kulden:

"Spædbørn er følsomme overfor kulde og vil ofte ikke vågne, hvis de fryser. Derfor frarådes det at lade spædbørn sove ude i de meget kolde måneder. Når barnet begynder at tage godt på og trives kan det begynde at sove ude. I starten vil det være rigtig fint at trille en tur og så tage barnet med ind, når man kommer hjem, men stille og roligt kan barnet begynde at sove ude i længere tid," fortæller netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

Netsundhedsplejersken fortæller dig her, hvad du skal være opmærksom på, når du putter dit barn udenfor:

Find et sted med læ

Barnevognen skal stå i læ, gerne under et halvtag. Der bør være læ for regn, blæst, sne.

Isolér barnevognen

Siderne i vognen og bunden kan isoleres med en ekstra madras - f.eks. et stykke fra et liggeunderlag.

Passende påklædning

Barnet skal være iklædt passende tøj, som passer til årstiden, det vil ofte være med undertøj, bluse, heldragt, trøje og derudover puttet med en hue og i en sovepose eller flyverdragt. Tøjet skal have god varmeisoleringsevne. Derudover skal dynen dække barnets krop både opadtil og langs siderne. Handsker og dun-sko vil ofte også være en god idé.

Hold syge børn indenfor

Kun raske og sunde børn bør sove ude i koldt vejr. Et barn der er født for tidligt, et barn der lider af astmatisk bronkitis, hjertesygdom eller lignende er særlig udsat og bør ikke sove ude, hvis det er koldt og tåget.

Hold øje

Det er vigtigt at se jævnligt til barnet og mærke med en hånd i barnets nakke og/eller på brystkassen for at vurdere om barnets temperatur er tilpas. Det er ikke nok at regne med en babyalarm, man er nødt til at se direkte på barnet og mærke på barnet, for at vurdere, hvordan barnet har det.

Grænsen hedder minus ti grader

Det frarådes at børn sover ude, hvis temperaturen er under minus 10 grader, og det er her vigtigt at være opmærksom på, at det nogle gange føles koldere, end det termometeret viser. Termometeret kan godt vise +5 grader, mens det føles som minus 8 grader, og her er det vigtigt at rette sig efter den kulde, du fornemmer.