Livsstil

Sådan får du saltrande af dine støvler

Sne, sjap og salt fra fortove og veje sætter sine spor på dit fodtøj i disse dage.

Hvordan plejer du dine støvler bedst, når vejret er, som det er lige nu? Og hvad gør du, hvis først de irriterende hvide saltrande har sat sig på dine støvler?

Jan Østervemb, der er indehaver af Hælebaren, giver dig her en række gode råd, der redder dine støvler fra at se slidte og kedelige ud:

1. Når vejret er, som det er lige nu, skal du imprægnere dine støvler hver tredje dag - alle imprægneringsprodukter er ifølge Jan Østervemb lige gode, selv om skoekspedienterne vil påstå noget andet.

2. Sæt aldrig dine støvler til tørre ved en varmekilde - det udtørrer skindet, og salt og snavs vil sætte sig fast.

3. Når du kommer ind fra slud, sne og sjap, skal du tage dine støvler med ud til håndvasken og skylle dem forsigtigt med koldt vand. Derefter skal du sætte dem til tørre på en avis. Og når de er tørre, skal du behandle dem med skocreme, farvespray eller balsam og efterfølgende imprægnere dem.

4. Hvis skaden er sket, og saltrandene har sat sig fast på dine støvler, skal du dampe dem over en gryde med vand iblandet eddike eller citronsaft. Det vil få de hvide rande til at forsvinde.

Et andet tip, som skomager Christian Christensen byder ind med på Politikens forbrugersite Tjek.dk, er at duppe læderet med sødmælk på de angrebne steder. Mælken neutraliserer saltets syre og stopper skadeprocessen.

Videoen nedenunder er fra arkiv.