Livsstil

Ekspert: Sådan undgår du, at børnene får julestress

Jagten på julehygge er sat ind i de danske børnefamilier - der skal jules igennem i alle tænkelige sociale sammenhænge.

Det kan stresse selv den mest standhaftige forælder, der ligger vandret for at nå julearrangementer i vuggestuen, børnehaven, skolen, SFO'en, fodboldklubben osv. osv. Men det kan også stresse børnene.

"I dag er der jo 3-4-5 julearrangementer pr. barn i familien, foruden julefrokosterne mellem jul og nytår. Og det er stort sat op alle vegne - hele familien skal deltage, og der er både gløgg, æbleskiver og godter. Når vi endelig når juleaften, sidder æbleskiverne helt oppe i halsen, for børn kan slet ikke rumme så mange arrangementer," siger familievejleder Lola Jensen.

Hun mener, at der er to ting, som vi skal værne om i den søde juletid:

"Vi skal give vores børn evnen til at kunne begejstres og evnen til at glæde sig. Mange børn har ikke de evner i dag, og det er vores pligt som voksne at lære dem det," fortsætter hun.

5 råd - Lolas overlevelsesguide

Lola giver dig her en overlevelsesguide med fem gode råd, der gerne skulle kunne redde dig, familien og de mange forventninger helskindet gennem julen.

1. Skru ned for forventningerne. Hvis du går og savner ro, idyl og langsom tid til højtlæsning og nærvær med børnene, så drop tanken om, at du får alt det forærende, idet klokken ringer ind til juleferie - det kommer ikke til at ske! Børnene vil fortsætte med de rutiner og vaner, de kender fra hverdagen. Vær realistisk og justér dine forventninger ind efter det.

2. Tillad kaos og skævheder i din jul. Drop drømmen om den perfekte jul med hjemmebag og et smukt farveafstemt hjem. Giv plads til vaniliekranse, der brænder på og farvestrålende (grimt) julepynt fra børnene. Husk, at det er alle skævhederne, som familien husker efterfølgende.

3. Lær dit barn at kunne magte skuffelsen. Uanset hvad dit barn får i gave, skal det kunne vise taknemmelighed. Du gør dit barn en tjeneste, hvis du lærer det at nyde forventningens glæde og tøjle skuffelsen, såfremt den indtræffer.

4. Traditioner binder os sammen og skaber fællesskab. Find en balance, hvor traditionerne holdes i hævd, men hvor I samtidig indretter jer efter forholdene. Hvis der f.eks. er helt små børn med, kan det være en god idé at fremrykke gaveuddelingen, så de små kan komme i seng - så kan alle andre efterfølgende nyde resten af gaverne og juleaftenen i ro og mag.

5. Bevar magien omkring nisser og julemanden, men undgå at skrue niveauet op. Der er alt for meget nisseri rundt omkring - drillenisser og børnehavenisser, der skal med hjem og skrives om osv. Hold det på et rimeligt niveau, hvor både børn og voksne kan være med.

I de tre videoer nedenunder her giver Lola dig svaret på nogle af julens dilemmaer - find f.eks. ud af, hvordan du undgår, at gaveræset tager over.

.

.

.