Livsstil

8 ting du ikke må sige til dit barn i julen

Gaveræs, julestress og godter i massevis kan forvandle selv det mest blide og velopdragne barn til en krævende og irriterende ditto.

Når børnene hyler for meget op, mens mor skal bage klejner, og far gøre hovedrent, så er der en risiko for, at der sniger sig en trussel eller to ind i de sætninger, der kommer ud af mors eller fars mund. Det kan være: "Jeg lægger din julekalender væk, hvis du ikke opfører dig ordentligt" eller "Hvis du ikke tager flyverdragt på, dør du af kulde".

De fleste forældre kender til at trække sætninger som disse op af hatten, når stressen vokser sig større end overskuddet, men ifølge netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen bør man holde sig fra trusler af enhver art - de kan nemlig skade barnets selvværd:

"Vi skal ikke bruge trusler i opdragelsen - hvis vi gør det, så er der en risiko for at vores barn føler sig forkert, og ingen kan lide at føle sig forkert. Hvis man har en oplevelse af at være forkert, ikke være god nok, så påvirker det ens selvværd negativt," siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

Netsundhedsplejersken har fundet otte sætninger frem, som du bør tilstræbe ikke at sige til dit barn i den søde juletid:

1. "Du får ingen julegaver, hvis du ikke er artig"

Det er at lyve for sit barn. Vi voksne ved godt, at det ikke passer - gaven er købt og ligger parat, og vi skal ikke lyve for vores børn, det får dem til at tvivle på os og på det, vi siger. Hvad betyder det også "at være artig". Det er ofte et ord, som børn slet ikke forstår. Samtidig vil de fleste børn slet ikke kunne forholde sig til tid og at gøre noget forkert den ene dag og "blive straffet" den næste eller juleaften hænger ikke sammen.

2. "Jeg lægger din julekalender væk, hvis du ikke opfører dig ordentligt"

Når man siger sådan til sit barn, så handler det ofte om, at man selv er kommet til kort, at du som forælder ikke ved, hvad du skal sige. Derfor bruger du kalenderen som redning, men det er ikke fair overfor barnet. Julekalenderen er barnets, du har købt den og foræret den til barnet, og den har ikke noget med barnets opførsel at gøre - det er to forskellige ting, som skal holdes adskilt. Ting, der er givet i kærlighed og af et godt hjerte, kan man i princippet ikke tage tilbage.

3. "Hvis du ikke spiser op, får du ikke ris a la mande!"

Inddel ikke maden i klasser, hvor der er det lækre usunde overfor det mindre lækre sunde. Det giver ikke gode spisevaner. Det er vigtigt, at barnet lærer, at sund mad er lige så godt. Tving heller ikke barnet til at spise op, det fjerner barnets fornemmelse for mæthed og sult.

4. "Julemanden findes ikke!"

Hvis der er tale om et barn, der tror på julemanden, og som er glad for denne fantasi, så lad barnet være i troen. Er der derimod tale om et barn, som tvivler på, om julemanden er rigtig, og som måske direkte spørger, om ikke det bare er én, der har klædt sig ud, så anerkend barnet og fortæl barnet sandheden. Gør aldrig nar og nedgør aldrig et barn, der tror på julemanden.

5. "Du får kun lov til at se julekalender, hvis du går i seng uden at græde!"

Det er vigtigt at holde tingene adskilt. At komme i seng og at se julekalender har ikke noget med hinanden at gøre. Børn kan stadig have brug for at deres forældre hjælper dem med at finde ro ved sengetid - uanset om de har fået lov til at se TV eller ej.

6. "Hvis du ikke tager flyverdragt på, så dør du af kulde, det sneer!"

Trusler som "det dør du af" er ofte ikke rigtigt og skal ikke bruges til børn. Når børn protesterer over at skulle have overtøj på, så er det ofte fordi, de ikke kan forstå meningen med det, ligesom der kan ligge noget helt andet bag. Det er generelt vigtigt, at man forsøger at finde ud af, hvorfor konflikten sker, for ofte handler det om noget helt andet end flyverdragten.

7. "Hvis du leger med ild, så tisser du i sengen!"

Hvis man har et barn, der er gammelt nok til at tænde stearinlys og gerne vil være med til dette, så er det vigtigt at forklare barnet, hvordan man gør, og hvornår det er okay, og hvornår det ikke er. At man f.eks. aldrig tænder stearinlys uden en voksen. Har man et barn, der er for lille til at tænde lys, så skal forklaringen være, at det gør de voksne, og det kan barnet gøre, når det bliver ældre.

At tisse i sengen om natten, handler om helt andre ting end stearinlys.

8. "Hvis du ikke stopper med sutten, sender vi alle dine sutter til nisserne!"

At stoppe med sut bør altid ske i et samarbejde med barnet. Og nogle gange kan det være en god idé at sende sutterne til julemanden eller til nisserne - men aldrig som en trussel. Snarere som en løsning, fordi barnet så ved at andre har glæde af sutterne, nu hvor barnet ikke behøver dem mere.