Livsstil

Så mange ord skal dit barn kunne

Når dit barn begynder at tale, er I for alvor nået til en milepæl. Pludselig forvandler din baby sig til et rigtigt lille menneske, der med ord kan sige til og fra.

De første ord begynder at komme, når dit barn er omkring 15 måneder gammel, men selve sprogforståelsen starter langt tidligere:

- Dit barn lærer allerede sit sprog at kende, mens det ligger i livmoderen. Allerede i maven kan barnet høre og vil kunne genkende forældrenes stemmer, når barnet kommer ud, siger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

De fleste taler, inden de er tre år

Der er meget vide rammer for, hvor meget du kan regne med, at dit barn skal kunne på de forskellige alderstrin, men de fleste børn vil få et sprog og begynde at tale rigtigt, inden de er tre år gamle:

- Der er stor forskel på børn - nogle taler rigtig meget, og andre taler mindre. Rammerne, for hvad der er normalt, er derfor vide, siger netsundhedsplejersken til tv2.dk.

De fleste børn vil lære ord i denne rækkefølge:

1. Dyrelyde (vov, miav, grrr)

2. Leg og rutiner (mad, spise, drikke, ble)

3. Mennesker (personer som barnet kender og har tæt på sig, mor, far navne på søskende)

4. Legetøj (bil, bold, tog)

5. Mad og drikke (mælk, saft, frugt)

6. Legemsdele (mave, navle, hoved)

7. Dyrenavne (hund, kat, fugl, fisk)

8. Transportmidler (bus, tog, båd, fly)

Kilde: Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen

De vide rammer til trods, er det ifølge netsundhedsplejersken alligevel muligt at opstille nogle generelle retningslinjer for, hvad du kan forvente, at dit barn skal kunne på de forskellige alderstrin.

8 måneder

Dit barn kan typisk forstå mellem 10 og 20 ord.

15 måneder

Dit barn kan forstå omkring 100 ord og kan ofte sige mellem 10 og 20 ord selv.

2 år

Toårsalderen er meget spændende rent sprogligt. Eksperter taler om, at der her sker en ordeksplosion, og dit barn vil typisk lære op mod 30 nye ord om dagen. Ved denne alder vil dit barn kunne bruge mellem 120 og 200 ord. Begge yderpunkter er helt normalt.

Når barnet er to år gammelt, begynder det ofte at sætte ord sammen, så det bliver til små sætninger. Eksempler kan være "mig ned", "mig ha´", "mig ikke vil", "blå sko", "stor bus", "mere mad". Barnet vil sammen med disse sætninger også bruge sit tonefald og sin mimik og kropsholdning, så det er tydeligt, om barnet vil noget eller ikke vil noget.

2-2,5 år

Barnet begynder at skelne mellem ental og flertal: En bog, to bøger. En dukke, to dukker. Barnet begynder også at skelne mellem tider: Jeg drikker, jeg drak.

2,5-3 år

Barnet begynder ofte at udtrykke handlinger: Jeg hopper, jeg hamrer. Barnet udtrykker følelser: Jeg driller, jeg elsker, "dig driller" i betydningen "du driller mig".

Barnet beskriver ting i hverdagen: Solen skinner, det regner. Barnet begynder at bruge tillægsord: Stor, lille, pæn, grim.

3-4 år

Barnet begynder ofte at tale i længere sætninger, og der kommer også biord og forskellige sætningsled til. F.eks. "vi skal have is, når mormor kommer", "Far er på arbejde, kommer hjem igen".

4-5 år

Barnets evne til at tale i længere sætninger udvikles. Barnet kan bruge forskellige tider, og sproget såvel som sætningerne udbygges.