Livsstil

Dit barns sprog: 6 ting du skal holde øje med

De fleste børn kan tale, når de er tre år. Men for nogle, volder sproget så mange kvaler, at de har brug for hjælp til at komme i gang med snakkeriet.

Hvis dit barn har svært ved at lære at tale, skal du starte med at gå en tur til lægen og få tjekket ørerne, så du er sikker på, at det ikke er her problemet ligger:

- Det er en forudsætning for at danne sprog, at barnet kan høre. Derfor skal man altid få tjekket barnets ører ved en øre-næse-hals-læge. Det kan du få gjort uden en henvisning fra din læge, siger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

Søg hjælp hos en talepædagog

Hvis det ikke er ørerne, der er problemet, så skal du tale med pædagogerne i dit barns institution eller selv opsøge en talepædagog for at få hjælp til at sætte skub i dit barns sprog.

Hvis du har svært ved selv at afgøre, hvad der er sprogligt normalt, kan du læse med her, hvor Helen Lyng Hansen indvier dig i seks ting, som du skal holde øje med i dit barnssprogudvikling.

Du skal søge hjælp, hvis:

1. Barnet er 6 måneder og ikke pludrer og ikke reagerer på andres tale. Måske har barnet gjort det og er stoppet igen.

2. Barnet er 1,5 år og slet ikke er begyndt at bruge ord.

3. Barnet er 2 år og kun bruger meget få ord og har svært ved at give udtryk for sine ønsker og behov.

4. Barnet er 3-3,5 år og ikke siger sætninger på mindst tre ord.

5. Barnet er 4 år og udtaler mange ord forkert og er svær at forstå. Eller har svært ved at sætte ord sammen i den rigtige rækkefølge.

6. Barnet er 4-5 år og har svært ved at fortælle sammenhængende om, hvad det har oplevet i løbet af dagen.