Livsstil

Undgå de 5 værste vinterproblemer

Selv om vi er midt i marts måned, så er danskerne vågnet op til endnu en vintermorgen med sne, sjap og isglatte fortove og veje.

Lige så hyggeligt og idyllisk det kan være med kælketure og ild i brændeovnen i weekenden, hvor man ikke skal noget særligt, lige så besværligt er det en hverdagsmorgen, når bilen er iset til, cykellåsen er frosset fast, og fortovet skal ryddes for sne.

Vi har plukket fem af de mest irriterende vintergener ud - du kan se dem her og efterfølgende fortælle os, hvad du synes er mest irriterende om vinteren.

Gene nr. 1: Salt på veje og fortove

De fleste husejere strøer salt på deres fortov, når sneen er ryddet, for at undgå isglatte fliser. Saltet er imidlertid både skidt for miljøet, biler og cykler, dine støvler og de små hundepoter, der skal luftes.

Informationscenter for Miljø og Sundhed råder til, at du af hensyn til miljøet bruger svanemærkede tømidler eller kalciumklorid frem for almindeligt vejsalt.

Det er dog stadig hårdt for de små hundepoter, og derfor kan du med fordel bruge grus uden salt i stedet. Grus smelter ikke isen, sådan som vejsalt og andre tømidler gør, og er derfor ikke helt så effektivt. I stedet virker gruset ved at lægge sig som et skridsikkert lag oven på isen og kan derfor sagtens anvendes.

Gene nr. 2: En tiliset forrude på bilen

En tiliset forrude er ikke lige det, man gider eller har tid til tidligt om morgenen.

Du kan selvfølgelig ty til den klassiske isskraber, men det tager tid og er iskoldt. Hvis du vil tage genvejen, så foreslår teknisk konsulent hos FDM Jacob Mortensen, at du sprayer ruden med frostsikret sprinklervæske. Det er ikke miljøskadeligt på samme måde som andre spray-produkter, du kan købe til samme formål.

Når sprayen er kommet på, løsner isen sig, og du kan hurtigt skrabe den af med din isskraber.

Gene nr. 3. En fastfrosset lås

Tidlig morgen, du har travlt, og låsen i bildøren eller på cyklen er frosset fast - et problem som alle bil- og cyklister kender til.

Bilekspert Karsten Meyland Lemche anbefaler dig, at du for at forebygge sørger for at give nøglehullet låseolie. Du skal følge anvisningen på flasken og efterfølgende tørre efter med en klud. Bagefter skal du sætte nøglen i og dreje den nogle gange i låsen.

Er skaden sket, er der visse former for låseolie, der også har en optøende effekt - forhør dig hos din autoforhandler.

Én ting er låsen, noget andet er døren - for at undgå at døren fryser fast, anbefaler Karsen Meyland Lemche, at listerne rundt om døren smøres med silikone. Husk at tørre listerne af først. Hvis silikonen er på spraydåse skal du passe på ikke at ramme lakken, da den kan tage skade.

Gene nr. 4: Tør hud

Kulden er hård ved din hud, og de fleste af os oplever, at huden på hænder og i ansigtet bliver tør og måske endda sprækker. Især familiens mindste er udsatte, fordi de opholder sig udenfor en stor del af deres dag.

For at beskytte huden bedst muligt anbefaler netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, at du smører de udsatte hudområder med en fedtcreme.

Det er vigtigt, at du ikke bruger en lotion eller creme med et højt vandindhold. "Det høje vandindhold kan gøre, at cremen fryser, og at du eller dit barn derfor får øget risiko for frost-kinder," siger netsundhedsplejersken til tv2.dk.

Gene nr. 5: Elektrisk hår

Når termometeret viser minusgrader, påvirker det også dit hår, som bliver elektrisk og dermed helt umuligt at sætte.

Dit hår bliver elektrisk, fordi det mangler fugt, og derfor er det vigtigt, at bruge fugtgivende produkter til daglig for at forebygge elektrisk hår. Det skriver skønhedssiden Q.dk.

Hvis du allerede har elektrisk hår, kan du afhjælpe det med en god hårspray eller saltvandsspray - det får håret til at lægge sig.

Har vi glemt noget? Fortæl os, hvilken vintergene du synes er mest irriterende - enten her på siden eller på Facebook ved at følge linket i boksen.