Livsstil

Usædvanlig tendens: Tyve stjæler din hortensia

Landet over vælter det ind med anmeldelser om tyverier af friske stiklinger fra hortensiaplanter. Der er mistanke om, at de kan bruges som euforiseriende middel.

Det begyndte i det jyske, så var den også gal på Fyn og nu melder haveejere over hele landet om tyveri af flere tusinde hortensia-skud. Både haveejere og politiet er mystificerede over tyverierne, for der er ikke nogen klar forklaring på tyveribølgen:

- For et år siden havde vi slet ikke den type anmeldelser. Det er kommet indenfor den seneste uges tid og i et omfang, der er helt utroligt, fortæller Jens Ole Pedersen, der er vicepolitiinspektør ved Ringkøbing Lokalpoliti.

Hvorfor hortensia?

Teorierne er til gengæld mange. En teori er, at det kan være sultne dyr, der æder planterne i ly af mørket. Det er der dog ikke mange haveejere, der selv tror på, da den tilbageblevne busk har et pænt snit, som dyr næppe er i stand til at lave - eller til at åbne havelåger for den sags skyld.

Det spekuleres også i, at det kan være mennesker, der bruger planterne til enten avl eller videresalg. En pæn havehortensia koster fra omkring 150 kroner og op, og er de senere år blevet en meget populær plante. Især efter Norge har indført en told på alle danske hortensia, som gør at de tidligere toldfri havehortensia er blevet 72% dyrere, overvejes det om de stjålne stiklingerne smugles til Norges og sælges der.

Bruges som rusmiddel

Men en tredje mulighed kan være personer, som ryger planterne eller indtager dem som the for at blive skæve.

Retskemiker Martin Worm-Leonhard har gennem sit arbejde på retskemisk institut på OUH kendskab til unge tyskere og hollændere, der har anvendt de friske skud fra hortensiaplanter i forsøget på at opnå en slags rus. Noget, der er en ufattelig tåbelig idé, fordi hortensia indeholder stoffer, der frigiver cyanid, også kaldet blåsyre, når de bliver opvarmet:

- Hvis man begynder at ryge hortensia, er man samtidig i gang med at pådrage sig en cyanidforgiftning. Hvorvidt man kan opnå eufori eller hallucinationer i den forbindelse, kan jeg ikke udelukke. Men det er en farlig måde at prøve at blive skæv på, og det vil jeg på det kraftigste fraråde siger Martin Worm-Leonhard.

Indtil nu har Midt og Vestjyllands Politi modtaget langt over 200 anmeldelser fra haveejere om tyveri af hortensia-stængler. Danmark har tidligere været ramt af masse-tyveri af hortensia. Det var i 60'erne og det blev aldrig opklaret hvem, der stod bag, oplyser haveentusiast Erik Molnit til tv2.dk