Livsstil

5 råd: Få styr på dit barns tid foran skærmen

Danske skolebørn tilbringer mellem to og fire timer foran fjernsyn eller computer på en gennemsnitlig dag. Det slår en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed fast.

"Det er særligt de ældre skolebørn, der fordriver tiden på denne måde. Mens de 7-11-årige i gennemsnit ser fjernsyn eller spiller computer i omkring to og en halv time dagligt, så bruger de 12-17-årige mellem tre og fire timer," konkluderer undersøgelsen.

Det er drengene, der bruger mest tid foran skærmen, og især de 12-17-årige drenge, der dagligt bruger en lille time mere foran fjernsyn eller computer end pigerne i samme aldersgruppe.

Selve skærmen er ikke problemet

Det er oplagt at skyde skylden på skærmen, men faktisk er det slet ikke den, der er problemet, mener familievejleder Lola Jensen.

- Det er ikke selve skærmen, der er et problem, men den tid, der bliver brugt foran den. Der er simpelthen for lidt tid tilbage til at bearbejde dagens indtryk, når man sidder så længe foran en skærm. Børns dannelse foregår, mens de leger - herigennem bearbejder de dagens indtryk", siger Lola til tv2.dk.

Lola opfordrer til, at forældrene holder øje med deres børns tid foran skærmen - og hvordan gør du så helt konkret det? Lola giver dig fem gode råd:

1. Afpas skærmtiden til barnets alder:

Først og fremmest er der stor forskel på at være fem og 16 år. Et barn på fem år skal max. sidde foran en skærm en time om dagen. For de lidt større børn er grænsen to timer, og når de når teenagealderen skulle de gerne selv kunne styre det. Og husk at de helt små børn slet ikke skal sidde foran en skærm.

2. Følg med og vær kritisk:

Som grundprincip skal man ikke bruge skærmen som barnepige, men på den anden side, skal man også kunne overleve som familie - og her kan det altså blive nødvendigt at ty til TV eller computer, mens mor eller far laver mad eller lignende. Kig dit barn over skulderen, når han ser TV eller spiller computer, og sørg så for at få skiftet kanal eller spil, hvis det er påkrævet.

3. Planlæg skærmtiden:

Læg en ugeplan sammen med dine børn, så de på forhånd ved, hvad de må se. Hvis det ikke virker med langtidsplanlægning, så aftal fra dag til dag. Spørg helt konkret: 'Hvad vil du se i dag' og 'hvad vil du spille i dag'. Og hold dig så til den aftalte tid. Ved computer- og konsolspil kan du sætte et æggeur på den aftalte tid.

4. Læg en fælles linie:

Tag emnet op i børnehaver og i de små klasser. Børnene skal have de samme vilkår, ellers bliver det sværere at holde fast i tidsbegrænsningen.

5. Erstat skærmtiden med socialt samvær:

Man skal være sammen med andre mennesker for at få den sociale dannelse, der er nødvendig for at blive et helt menneske. Sørg derfor for, at både du og mennesker i barnets omgangskreds, laver en masse sammen med dit barn.