Livsstil

Dobbelt så mange nyfødte har gamle fædre

Antallet af nyfødte, danske børn med en far, der er 40 år eller derover, er fordoblet på bare en generation. Én ud af 100 nyfødte har endda en far, der er ældre end 50 år. Det viser tal, som Danmarks Statistik har udarbejdet til Berlingske.

Forklaringen er, at danske mænd føler sig unge i længere tid:

"Mange af de mænd, der gemmer sig bag tallene, er jo ikke jord- og betonarbejdere, som er blevet ødelagt. Det er succesfulde mænd, som er en del af service- og kommunikationssamfundet," fortæller mandeforsker på Roskilde Universitetscenter Kenneth Reinicke til Berlingske.

Børn er en bekræftelse i en nyt forhold

Samtidig får mange mænd i dag børn i to kuld, og det spiller selvfølgelig også en rolle

"Omtrent 40 procent af alle ægteskaber går i opløsning, og forskning peger på, at mænd, der i et nyt forhold ender sammen med en kvinde uden børn, har en større chance for at få børn selv igen," siger professor i sociologi ved Aalborg Universitet Lisbeth B. Knudsen til Berlingske.

"Der er en teori om, at man gerne vil bekræfte en nyt forhold over for hinanden ved at få et barn," fortsætter hun.

Hvad er din holdning til de gamle fædre? Er de i virkeligheden bedre fædre end de yngre? Er det synd for børnene, at de skal leve med den risiko, at de kan miste deres far tidligere end deres kammerater med yngre fædre?