Livsstil

Her er 6 ting du aldrig må smide i fryseren

Fryseren kan rumme mange ting, og de fleste af os smider rask væk madrester, kød i original emballage og brød i vores iskolde køkkenhjælper.

Men det er langt fra alt, der kan tåle en tur ind i kulden - kød i original emballage, øl, sodavand og rugbrød er bare nogle af de helt almindelige ting, som du ikke må lægge i din fryser. Læs med her, hvor fødevareingeniør og lektor ved professionshøjskolen Metropol, Michael René, guider dig gennem seks ting, du aldrig må smide i fryseren.

1. Øl og sodavand

Øl og sodavand må ikke komme i fryseren, da væsken udvider sig ved frysning, og flasken i værste fald kan flække eller sprænge - det kan hurtigt komme til at medføre en ekstra gang rengøring. Skal du nedkøle øl eler sodavand hurtigt skal du sætte flaskerne udenfor (gerne i sneen) i en pose og sætte æggeuret på 30 minutter. Om sommeren kan du bryde reglen kortvarigt og sætte flaskerne i fryseren, men husk æggeuret på 30 minutter.

2. Rugbrød

Rugbrød må ikke komme i fryseren, da brødets kvalitet forringes, fordi brødet teknisk set tørrer ud. Brødet vil miste saftighed, smag, aroma og tekstur.

3. Fødevarer pakket i bioemballage

Fødevarer pakket i bioemballage produceret af PLA (polylaktid og polylaktat) kan ikke tåle at komme i fryseren, da emballagen ødelægges. PLA bruges oftest til at emballere snacks, salat, frugt, ost, grøntsager og visse kødprodukter. Se efter forkortelsen PLA på emballagen, hvis du vil vide om emballagen kan tåle en tur i fryseren.

4. Emballage til hakket kød

Emballage til hakket kød er oftest produceret af enten polystyren eller polypropylen. Polystyren kan godt tåle frysning. Polypropylen findes i to varianter. Den ene type emballage benævnt CO-PP kan godt tåle frysning ned til minus 40 grader, mens den anden emballage HO-PP ikke kan tåle frysning. For at undgå forvirring anbefales det, at du altid ompakker dit kød i fryseposer. Husk at din fryser også bruger energi på at fryse din emballage, så fjern de største mængder af emballage og spar samtidig på elregningen.

5. Franskbrød og grovbrød

Franskbrød og grovbrød ødelægges, ligesom rugbrød, ved frysning. Brødets kvalitet udi saftighed, smag, aroma og tekstur forringes, fordi brødet teknisk set tørrer ud. Det er ikke farligt at spise frosset brød, men kvaliteten er ikke på niveau med frisk brød.

6. Optøede fødevarer

Du skal ikke genfryse optøede, emballerede fødevarer, som du en gang har haft oppe af fryseren. Kvaliteten vil blive væsentligt forringet, så hvis du en gang har taget noget ud af fryseren, så lad det blive ude.