Livsstil

Her er 8 ting du ikke må smide i køleskabet

Køleskabet er en helt uundværlig del af vores køkken, og de fleste af os kan slet ikke forestille os et køkkenliv uden det ved vores side.

Mælk, yoghurt, smør, kød, pålæg osv. skal selvfølgelig på køl. Men mange af os smider også rask væk appelsiner, æbler, pærer og rugbrød på køl - og det er faktisk en rigtig dårlig idé.

- Man bør gå efter den grove regel, at frugt, der vokser varmt, opbevares bedst uden for køleskabet, mens jordfrugter og grøntsager, der vokser køligt i jorden, opbevares bedst i køleskabet siger lektor i fødevareteknologi Michael René til tv2.dk.

- Pas på ikke at lagre forskellige frugter og grøntsager sammen, da det kan fremme en uønsket hurtig modning. Det er bedst at indkøbe små portioner og at spise frugt, grønt og rugbrød helt frisk, fortsætter han.

Fødevareeksperten guider dig her gennem otte ting du ikke bør smide i køleskabet - læs med og bliv lidt klogere:

1. Rugbrød

Rugbrød må ikke komme i køleskabet, da brødets kvalitet forringes, fordi brødet teknisk set tørrer ud. Brødet vil miste saftighed, smag, aroma og tekstur.

2. Avokado

Avokado får hurtigt brune pletter i køleskabet og opbevares derfor bedst i en skål på køkkenbordet. Det er ikke farligt at lægge den i køleskabet, og hvis du er ligeglad med de brune pletter, kan du godt lægge den derind - afhængig af modenhed vil den kunne holde sig 2-7 dage i køleskabet.

3. Bananer

Bananer opbevares bedst ved stuetemperatur og ikke i køleskabet. Bananer modner hurtigere i køleskab og begynder at danner brune pletter og udvikler hurtigt en overmodnet ubehagelig smag. Bananer producere også ethylen som modner andre frugter og grøntsager. Så er din avokado ikke modnet kan du lagre bananer og avokadoer sammen ved stuetemperatur.

4. Pærer og æbler

Pærer og æbler udskiller stoffet ethylen, som fremmer modning og senere forrådnelse. Stærkt ethylenproducerende frugter såsom æbler og pærer kan fremme andre frugter og grøntsagers modning og nedbrydning. Derfor opbevares pærer og æbler bedst adskilt fra anden frugt og grønt på køkkenbordet i frugtskålen.

5. Kartofler

Kartofler opbevares bedst mørkt i svaleskab eller tørt i en mørk kølig kælder eller udhus. Kartofler bliver hurtigt søde i smagen i køleskab, hvilket kan være godt til julens brunkartofler, men resten af året er det uønsket. Kartofler må ikke få for meget lys, da de danner giftstoffet solanin, hvorved kartoflerne bliver grønne. Opbevar derfor kartofler mørkt og køligt mellem 8 til 10 grader.

6. Citrusfrugter (appelsin, citron, lime m.fl.)

Citrusfrugter bør opbevares i en skål på køkkenbordet. Citrusfrugter som citron, appelsin, lime koldmodner og mister deres smag og aroma i køleskab, og der dannes bløde pletter på dem. Undgå derfor at lægge dine citrusfrugter i køleskabet.

7. Tomater

Tomater mister deres smag og aroma i køleskab. Modningen går i stå i køleskabet, hvor tomater mister smag og aroma. Tomater opbevares derfor bedst i en skål på køkkenbordet.

8. Kogende mad

Kogende mad og vand har intet at gøre i køleskabet. Det anbefales altid at nedkøle overskydende tilberedt mad hurtigt for at opnå en god og hygiejnisk fødevarekvalitet, men stil aldrig kogende eller dampende mad direkte i køleskabet. Det danner kondens og damp i køleskabet og det er for dyrt at køle kogende tilberedt mad ned. Træk vejret og lad maden dampe af mens familien spiser. Lad maden stå tildækket med låg og pak maden om i små portioner og stil resterne ind i køleskabet, når familien har spist, så sparer du penge på elregningen. Husk dog at maden som minimum skal være nedkølet fra 65 grader til 10 grader på mindre end tre timer.