Livsstil

Sådan bryder du dine dårlige vaner

Hjernen sparer energi, når vi gør ting automatisk, og samtidig giver vanens genkendelighed en følelse af tryghed og afslappethed. Så hvorfor ovehovedet bryde vaner, hvis det er både nemt og trygt at fastholde dem?

- Det skal du også kun, hvis du er kræsen med dit liv, ønsker at få det optimale ud af det, bevare det gode, du har, vil minimere risikoen for at ende i en uønsket situation - og dine vaner begrænser dig i forhold til det, lyder svaret fra Torben Wiese, foredragsholder og manden bag Vanebryderuddannelsen, til tv2.dk.

1. Fysiske vanemønstre

(Ting man se som fx rygning, slikspisning, motion eller eksempelvis at bande eller bide negle)

2.Tankemæssige vanemønstre

(Hvad tænker jeg om mig selv i den og den situation)

3. Følelsesmæssige vanemønstre

(Hvad føler jeg, når jeg skal holde tale, tænker på mit barn etc.)

Disse 3 typer vaner udgør tilsammen vores vanemanuskripter, der som sådan kan bruges til at forudsige, hvordan vi handler, tænker og føler i bestemte situationer - og hvad vores næste træk er. Hvis vi skal bryde vaner, skal vi først have øje på vores egne vanemanuskripter.

Kilde: Torben Wiese

Er det tilfældet, så er første skridt på vejen at kortlægge dine vaner og mønstrer - fysiske, tankemæssige og følelsesmæssige - og dernæst at definere, hvorvidt disse er gode eller dårlige for dig, og som sådan hjælper eller forhindrer dig i at nå dine mål.

- En dårlig vane er en, som er begrænsende og forhindrer dig i at nå dine mål. En god vane er værdifuld, fordi den hjælper dig med at nå dine mål, hvad enten målet er at leve sundere, finde kærligheden eller at finde et nyt job, forklarer Wiese.

Sådan ændrer du dårlige vaner

Når du har gransket dine vaner og gjort op med dig selv, at nu skal det være slut med eksempelvis din manglende motion, da det er en dårlig vane, som begrænser dig i fx at leve sundt og længe, så er det vigtigste ifølge Torben Wiese at opstille det kan kalder hovedmål og vanbrydermål.

I dette tilfælde kunne hovedmålet være: 'Jeg vil løbe tre gange om ugen', mens vanebrydermålet er effekten af hovedmålet, som her kunne være: 'Jeg kommer i form' ergo 'Jeg kan bedre passe mit tøj' ergo 'Jeg bliver gladere' ergo 'Jeg bliver mere tiltrækkende' ergo 'Jeg får et bedre forhold til min kæreste'.

- Hovedmålet er det, der motiverer dig til at navigere og ændre en vane, mens vanebrydermålet er effekter af dit mål, som får dig til at holde fast og ændre vaner, siger Torben Wiese og tilføjer, at det også er værd at huske på, at store succeser er skabt af små successer

- Med målet for øje, så tænk altid på, 'hvad er det mindste, jeg kan gøre?'. Det er ikke altid hensigtsmæssigt at sætte ambitionerne for højt, start derimod i det små og byg løbende ovenpå, så du ændrer vaner og mønstre lidt efter lidt - hvad enten det er fysik, tankemæssigt eller følelsesmæssigt.

Så hvis målet er at løbetræne tre gange om ugen, er det mindste, du som udgangspunkt kunne gøre, at købe et par løbesko, dernæst at gå rundt i dem derhjemme, for senere at tage dem på udenfor og til sidst sætte i løb.

.

Om Torben Wiese

Torben Wiese er underviser og foredragsholder og er valgt til den 2. mest motiverende af slagsen i Danmark.

Han er forfatter til bestsellerbøgerne "Bryd vanen og nå dine mål" og "Bøj fisken mens den er frisk" samt manden bag det nye ledelsesværktøj Vanework-shop box® til selv at arbejde med vaner på arbejdspladsen.

Derudover står han bag Vanebryderuddannelsen® og uddeler hvert år Vanebryderprisen®, som hidtil er givet til blandt andre Ulrik Wilbek, LEGO Koncernen, Restaurant NOMA ejer Rene Redzepi og Caroline Wozniacki.

Torben Wiese har medvirket som tv-vært i TV3-serien Hjemmefronten, i Lørdagspanelet på DR P4, har StepUp seminarierne for Eksperter og Speakere, og han har grundlagt firmaet Habitmanager®. Besøg hjemmesiden på habitmanager.com