Livsstil

Her er 5 ting du ikke må gøre på toilettet

Vi besøger det alle flere gange dagligt - toilettet. Alligevel tænker de færreste af os over, hvordan vi opfører os, mens vi sidder der og forretter vores nødtørft.

Og det er egentlig dumt, for ifølge lektor og forfatter til rengørings- og hygiejnebogen 'Håndbog i praktisk hjælp', Michael René, er der en del ting, som er absolut no-go på toilettet.

Her guider han dig gennem fem ting, som du ikke bør gøre på toilettet. Nogle af tingene relaterer sig direkte til dit ærinde på tønden, andre handler om det, du gør lige efter, du har siddet der - god fornøjelse!

1. Tal ikke i mobiltelefon

Tal ikke i mobiltelefon, da du let overfører sygdomsfremkaldende fækale bakterier til din mobiltelefon, som du senere tjekker, mens du spiser. Hold telefonen i lommen, så er du også helt sikker på, du ikke taber den i toilettet. Husk at fækale bakterier i værste fald kan medfører sygdom med opkast og diarre.

2. Læs ikke avis

Når du sidder og hygger dig med et ugeblad eller en avis på toilettet, er der en høj risiko for, at du får overført fækale sygdomsfremkaldende bakterier til dit ugeblad eller din avis. Måske tager du bladet med ud i køkkenet og sidder og læser ariklen færdig. Her tænker du måske ikke over, at mediet i værste fald er urent og indebærer en sygdomsfremkaldende risici. Hold dine blade på toilettet og kun på toilettet eller drop at læse på toilettet og nyd stilheden.

3. Lad ikke toiletbrættet være opslået

Luk altid toiletbrættet ned, før du skyller, når du er færdig på toilettet. Der skabes turbulens i vand og efterladenskaber, når der skylles. Denne turbulens medfører aerosoler, som er luftbårne væskepartikler af indhold fra toilettet, der spreder sig i en radius omkring toilettet og på toiletbrættet. Luk toiletbrættet ned, før du skyller, så holder du toiletvæskerne inden i toilettet, hvor de hører til.

4. Vask ikke hænder for hurtigt

Hvis du vasker dine fingre for hurtigt, får du ikke nødvendigvis fjernet alle sygdomsfremkaldende bakterier, og derved kan du let overføre dem til andre personer eller andre medier som dørhåndtag, stolerygge og lignende. Derved udsætter du dine kollegaer eller din familie og omgangskreds for en potentiel risiko for kontamination med sygdomsfremkaldende bakterier.

5. Tør ikke hænder i et beskidt håndklæde

Hvis du tørrer fingre i et ildelugtende håndklæde eller måske endda et let snavset håndklæde, indebærer det altid en risiko for at overføre bakterier fra toilettet til f.eks. køkkenet og din mad og drikke. Vask hænderne grundigt med varmt vand og sæbe og tør fingre i et rent og velduftende håndklæde. Husk dine fingre er ikke renere end dit håndklæde.