Livsstil

Her er 11 ting dit barn ikke må spise

Det er nok de færreste, der kunne finde på at servere en sej bøf eller en skål peanuts for et spædbarn - men er du klar over, at dit lille barn heller ikke må få spinat, persille, ymer og honning?

Fødevarer der umiddelbart virker harmløse, men som trods deres uskyldige udseende alligevel er skadelige for dit barn.

Netsundhedsplejerske og forfatter til "Helens bog om børn og mad" Helen Lyng Hansen ved alt om, hvad dit barn må og ikke må få at spise - både når det er helt lille, og når det bliver lidt større.

Læs med her - vi starter med barnet under et år:

Barnet under et år må ikke få...

1. Gluten

Grød der indeholder gluten, brød og lignende introduceres først fra seks måneders alderen og introduceres gradvist. Gluten findes især i hvede og byg. Gluten kan hos genetisk disponerede børn udløse sygdommen cøliaki.

2. Honning

Honning kan indeholde bakteriesporer, der kan give botulisme. Det er en sjælden sygdom, der skyldes et toksin (en forgiftning), dannet af den sporedannende bakterie Clostridium Botulinum.

3. Selleri, spinat, rødbede og fennikel

Indeholder en del nitrat. De kan gives fra 6 måneders alderen, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionenn ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Nitrat/Nitrit i store mængder kan give opkastning og blåfavningi af huden, fordi det reagerer med de røde blodlegemer, så der ikke føres ilt rundt i kroppen.

4. Grønt drys

Persille, purløg og andre friske krydderurter kan indeholde jordbakterier. De kan medvirke til dannelse af nitrit, og der bør ikke bruges "grønt drys" på barnets mad.

5. Saft og søde sager

Det lille barn bør få mælk og vand. Det anbefales, at barnet tilbydes modermælk eller modermælkserstatning, til det er et år og derudover tilbydes vand af kop til måltiderne.

6. Ymer, Ylette, Kvark, Skyr

Mælkeprodukter med lavt fedtindhold og højt proteinindhold anbefales ikke til børn under et år. Barnet må ikke få for store mængder protein og skal have fedt nok.

7. Sødmælk og sødmælksprodukter

Kan gives i små mængder fra 6 måneders alderen og udgøre en større del af barnets indtag fra 9 måneders alderen. Barnet bør stadig få modermælk og modermælkserstatning.

8. Salt

Børn under et år bør ikke få for meget salt. I stedet kan familien bruge bordsalt. Koger man grøntsager til hele familien i samme gryde og med letsaltet vand, må barnet gerne få dette. Man må også gerne bruge almindelig saltet smør i madlavningen.

Barnet under tre år må ikke få...

9. Nøder, peanuts og popcorn

Man skal passe på med hele nødder, peanuts og lignende til små børn. Barnet kan fejlsynke, så de sætter sig fast i halssen, og det kan være farligt.

10. Rosiner

Børn bør ikke spise mere end max 50 gram rosiner om ugen. Rosiner kan indeholde svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og som er kræftfremkaldende.

11. Fisk

Børn bør ikke spise mere end 25 gram om ugen af de store rovfisk (tun, rokke, helleflyder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart). Der er risiko for, at disse fisk indeholder store mængder kviksølv. Dåsetun må børn gerne få.