Livsstil

Sådan puster du bedst dine påskeæg

Påsken er lige om hjørnet og det betyder for mange af os, ikke mindst børn og barnlige sjæle, at det også er sæson for dekorerede æg.

Vælger du at bruge rigtige æg til formålet, er der imidlertid en række forholdsregler, som er gode at have for øje, inden ægget først pustes og dernæst dekoreres.

For selvom det ifølge Fødevarestyrelsen i dag er færre end ét æg ud af 1000, som er inficeret med salmonella, er der ingen grund til at løbe en unødig risiko for få bakterierne i munden.

Ifølge lektor i hygiejne, fødevarevidenskab og teknologi, Michael René, kan du minimere risikoen for salmonella i forbindelse med fremstilling af årets påskepynt ved enten at købe en decideret æggepuster til formålet, eller gøre det på gammeldags facon ud fra nedenstående fremgangsmåde:

1. Sprit ægget af

Du er ikke sikker på at dræbe alle salmonellabakterier ved afspritning af overfladen af ægget, da du ikke kan dræbe salmonella-bakterier der eventuelt lever indeni ægget.

2. Prik hul igennem ægget med en lang nål Prik hul i ægget med en lang nål, så du ikke får æggehvide eller blomme på fingrene.

3. Lad æggeblomme og hvide løbe ud selv

Pust ikke men lad blomme og æggehvide løbe ud selv, så er du bedre sikret mod at blive smittet med salmonella.

4. Vask altid fingre før/efter kontakt med æg

Når du arbejder med æg, er det vigtigt, at dine hænder er rene inden, du rører ved dem, så du ikke selv kontaminerer ægget uønsket. Dertil er der altid en risiko for, at du hypotetisk kan få overført salmonella til dine fingre og derved også din mund. Vask derfor altid fingre både før og efter kontakt med æg..