Livsstil

Her er 5 ting du ikke må smide i vaskemaskinen

Vi skal ikke længere end 60 år tilbage i tiden for at finde billedet af den flittige husmor, der står bøjet over vaskebræt og gruekedel.

Sådan er det heldigvis ikke længere - vaskemaskinen er kommet for at blive, og mange af os har svært ved at forestille os et liv uden den ved vores side.

Selvom din vaskehjælper er en uundværlig del af dit liv, så er der alligevel nogle ting, du skal vide om den - det er nemlig ikke alting, du må smide ind i den flittige hushjælper. Nogle af dem kender du formentlig, andre kommer måske som en overraskelse.

Læs med her, hvor lektor og hygiejneekspert Michael René guider dig gennem fem ting, du ikke må smide i din vaskemaskine:

1. Tøj der ikke vender på vrangen

Vend dit tøj på vrangen i vaskemaskinen. Så slider du mindre på det, og det holder længere.

2. Stærk syre

Når du vil afkalke din vaskemaskine, må du aldrig bruge "Kalk væk" eller andre afkalkningsprodukter med phosphorsyre og andre stærke syrer, der ikke er egnet til din vaskemaskine. I værste fald kan du få ødelagt alle de interne gummipakninger - og det vil minimere din vaskemaskines levetid. Anvend derfor altid afkalkningstabs eller midler specifikt til din vaskemaskine, så er du sikker på, at du ikke får opløst gummipakningerne i maskinen. Alternativt kan du fylde en spiseskefuld citronsyre i sæbeskuffen og starte et skylleprogram eller en 60 graders vask uden sæbe og tøj for at få alle syrer og sæberester skyllet ud.

3. Uld og silke

Vaskemaskiner uden skånsomme vaskeprogrammer kan skade tøj af uld og silke, og du bør derfor vaske dit uld- og silketøj i hånden. Undtagelsen er, hvis du har en nyere vaskemaskine med specifikke, skånsomme programmer til uld og silke - så kan du sagtens anvende din maskine. Følg desuden altid vaskeanvisningen på dit tøj.

4. For meget vaskemiddel

Den korrekte dosis af dit vaskemiddel afhænger af vaskemaskinen, den vandmængde som din maskine vasker med samt vandets hårdhed, der hvor du bor. Dit tøj bliver ikke renere, jo mere vaskemiddel du fylder på - tværtimod nedsættes effektiviteten af maskinens vaskeevne. Desuden er det svært af få opløst hele sæben og alle tilsætningsstofferne, og de kan aflejres som hvide sæberester på tøjet. Er der rester af sæbe på tøjet, kan du børste sæben af efter vask eller sætte tøjet i blød og gnubbe på det for at få opløst de tilbageværende sæberester.

Vær desuden opmærksom på, at når du udskifter din vaskemaskine med en ny, så er der en risiko for, at vaskemaskinen anvender mindre vand pr. vask - derfor skal mængden af sæbe også justeres efter maskinens anbefalede voluminer og efter koncentrationen i vaskemidlet.

Og så det femte råd, som handler om noget, du skal gøre med din maskine - nemlig rengøring:

5. Husk rengøringen

Du skal rense din vaskemaskine efter behov og specielt, hvis den begynder at lugte. Du renser nemt vaskemaskinen med et vaskemiddel tilsat klor målrettet rensning af vaskemaskiner. Gentag to til tre gange i alt. Bagefter starter du en vask af maskinen uden sæbe og uden tøj ved 60 grader for at skylle alt klor og snavs ud af maskinen.

Vil du ikke bruge klor, kan du alternativt vaske maskinen med brun sæbe, som fjerner urenheder og fedt fra maskinen samt renser vandlåsen. Kom en teskefuld brun sæbe i det rum, der er beregnet til vaskepulver. Vask ved 60 grader og gentag tre gang i alt. Vask efterfølgende ved 60 grader uden vaskemiddel for at få alle sæberester skyllet ud af maskinen. Husk også at vaske gummilisten og sæbeskuffen i en mild sæbeopløsning.