Livsstil

5 ting du ikke må gøre i din bil

Den bringer dig sikkert og hurtigt mellem de forskellige fixpunkter i dit liv: Hjemmet, arbejdspladsen, børnenes institutioner, supermarkedet osv. Det er din bil, vi snakker om - og mange af os er så glade for vores firhjulede ven, at den er blevet en uundværlig del af vores liv.

Du ved godt, at du ikke må køre for stærkt i din bil, ligesom du også godt ved, at du ikke må snakke i håndholdt telefon under kørslen eller køre i spirituspåvirket tilstand. Men har du også tænkt over, at en beskidt og rodet bil kan være skadelig for dig? Det kan den, fortæller lektor og hygiejneekspert Michael René til tv2.dk - den kan ligefrem påvirke dit helbred.

Læs med her, hvor hygiejneeksperten guider dig gennem fem ting, du ikke bør gøre i din bil:

1. Nyse i hænderne

Du skal helst undgå at nyse i hænderne, når du kører i bil. Nys i stedet i ærmet eller i en serviet. Hvis du nyser i hænderne vil partikler med bakterier eller norovirus meget let kunne overføres til andre, der anvender bilen og sidder der, hvor du sad, da du nøs.

2. Efterlade madrester i din bil

Allerhelst skal du undlade at spise i din bil, og hvis du alligevel gør det, så skal du huske at tømme din bil for madrester. Hvor der er føde, vil der nemlig altid kunne komme skimmelsvampe, og de formerer sig hurtigt og kan i værste fald sprede sig rundt i bilens kabine.

3. Undlade at støvsuge din bil

Jord, skidt og uønskede efterladenskaber fra hunde eller fugle sætter sig hurtigt under dine skosåler og følger med dig ind i bilen. Derfor er det vigtigt, at du husker at støvsuge din bil jævnligt. Så undgår du at få fækale rester blæst rundt i kabinen, når du starter luftcirkulationen i bilen.

4. Efterlade våde ting i bilen

Du skal huske rengøringen i bilen - og den tæller også aftørring af instrumentbræt, håndtag, rat, seletøj, greb og lignende. Men husk at få den våde klud med ud af bilen igen. En våd, brugt klud er lig med snavs og fugt, der igen er lig med optimale vilkår for vækst af skimmelsvamp.

5. Undlade at tømme bilen affaldsbeholder

For det meste er der ikke meget plads i bilens affaldsbeholdere. Derfor bliver de hurtigt fyldt op, og når skraldespanden er overfyldt, kan der hurtigt lande noget snavs eller nogle madrester i selve bilen. Det giver mulighed for vækst af mikroorganismer og i værste fald de uønskede af slagsen. Tøm derfor altid affaldsbeholderen og have altid en ekstra affaldspose i bilen.