Livsstil

Her er 10 ting fra 90'erne du (måske) har glemt

1990'erne var årtiet, hvor du sprayede godt med hårlak i dit pandehår, der helst skulle stritte lige op i luften, iførte dig overalls, hvor kun den ene sele blev lukket og så Friends og Beverly Hills 90210 på dit fjernsyn.

1990'erne var også årtiet, hvor vi danskere fik øjnene op for samtalekøkkenet, hvor vi snakkede og snakkede, mens vi spiste lasagne, pizza og andre italienske retter.

Her viser vi dig 10 personligheder, begivenheder og sjove ting, som du måske, måske ikke, kan huske fra 1990'erne:

Beverly Hills 90210

Husker du disse unge mennesker? De blev idoler for en hel ungdomsgeneration i 1990'erne, der sad klistret til skærmen, når livets genvordigheder i det rige Beverly Hills foldede sig ud på skærmen hver torsdag aften. Serien havde især fat i pigerne, der sukkede efter den vilde Dylan og den ordentlige Brandon, mens de gik til frisøren og bad om at få Kelly-hår.

Danmark blev Europa-mestre

I sommeren 1992 skrev det danske fodboldlandshold historie, da de bankede Tyskland i fodbold og blev Europamestre for næsen af de slukørede naboer mod syd. Danskerne gik i ekstase og brølede med på "Deutchland, Deutchland alles ist vorbei".

Spice Girls

Der kom fokus på girlpower, da den engelske pigegruppe Spice Girls i 1996 tog hele verden med storm med nummeret 'Wannabe' fra debutalbummet 'Spice'. Spice Girls var et af 1990'ernes første konceptbands, og de fem piger havde hver sin tydelige rolle: Emma Bunton var Baby Spice, Melanie C var Sporty Spice, Melanie B var Scary Spice, Geri Halliwell var Ginger Spice, mens Victoria Adams var Posh Spice.

Bandana

Den amerikanske wrestler og skuespiller Hulk Hogan, med det rigtige navn Terry Gene Bollea, ses sjældent uden en kulørt bandana bundet stramt om hovedet. Og i 1990'erne så mange af os sådan ud.

Lasagne

Danskerne fik for alvor øjnene op for det italienske køkken i 1990'erne, og pizza, pasta og lasagne vandt indpas på de danske spiseborde. Til glæde for madvaremærket Knorr, der i den grad blev populær med deres lasagne-kit. Men ikke alt skulle være nemt og hurtigt - den hjemmelavede pasta kom nemlig også på mode, og pastamaskinen fik en fast plads i køkkenet i mange danske hjem.

Aqua

Hvem husker ikke den danske dance-popgruppe, der med 28 millioner solgte plader er den mest succesrige danske musikgruppe nogensinde? Bandet bestod af norskfødte Lene Nystrøm og de tre danskfødte herrer: René Dif, Søren Rasted og Claus Norréen. Bandet blev startskuddet til en hel stribe cartoon-bands som The Cartoons og Me & My, der alle så dagens lys i 1990'erne.

Dogme95

Dogme95 var en bevægelse inden for dansk film, der som navnet antyder blev udviklet i 1995 af de danske filminstruktører Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Søren Kragh-Jacobsen. Målet med dogmeidéen var at lade historien og skuespillet træde frem i modsætning til mediet. Lars von Trier og Thomas Vinterberg udviklede 10 kyskhedsløfter ("The Vow of Chastity") for Dogme95; blandt andet løftet om det håndholdte kamera samt løftet om autencitet: Kulisser og rekvisitter skulle forefindes på den udvalgte location fra starten, og måtte ikke placeres på stedet til optagelserne.

Den første dogmefilm, der så dagens lys, var Thomas Vinterbergs 'Festen. Derpå fulgte Lars von Triers 'Idioterne'. Senere har mange andre instruktører skabt dogmefilm ud fra de 10 kyskhedsløfter. Dogmesekretariatet lukkede i 2002. På billedet ses Lars von Trier og Thomas Vinterberg.

Samtalekøkkenet

Et samtalekøkken defineres således i Gyldendals åbne encyklopædi 'Stort, åbent køkken hvor madlavning kan kombineres med socialt samvær'. Og det var præcis sådan, det skulle være, og i løbet af 1990'erne blev danskerne stadig mere begejstrede for de rummelige samtalekøkkener, hvor lasagnen og pastaen med kødsovs kunne tilberedes af mor eller far, mens børnene sad ved den store spise-/kogeø og lavede lektier imens.

Dr. Martens støvler

Alle unge med respekt for sig selv, havde et par Dr. Martens støvler med den karakteristiske gule syning rundt langs sålen. Den britisk producerede Dr. Martens var fra sin fødsel i 1960 populær blandt arbejdsmænd, men blev siden synonym med skinheads og punkere, for i 1990'erne at blive indoptaget i den sorte grunge-mode.

'Titanic'

James Camerons storfilm fra 1997 med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i hovedrollerne som det unge par, der mod alle odds forelsker sig ombord på Titanic, der sejler ud på sin fatale jomfrurejse. 'Titanic' har vundet et hav af priser, og trak millioner af mennesker ind i biografsalenes mørke, da den fik premiere i 1997.

Kilder: danmarkshistorien.dk, wikipedia.dk, ibdb.com