Livsstil

Hvepsestik? Sådan tackler du det

Med en lun sommer i sigte kommer der desværre også et hav af uheldige situationer med hvepse indblandet. Hvert år får Falck 10.000 henvendelser fra folk, der har fået hvepsestik. Falckredder Michael Jensen giver gode råd til, hvordan du tackler hvepsestik.

1. Stik i luftvejene - ring 112

Hans første melding er klar. Hvis du får hvepsestik i luftvejene, skal du straks ringe 112. - Det kan være livstruende, advarer Michael Jensen. Stikket kan hæve op og blokere luftvejene, derfor skal man ikke tage nogen chancer her.

2. Fjern brodden

Hvis der sidder en brod, skal du forsøge at fjerne den. Du skal ikke bruge en pincet, så risikerer du at knække brodden. Du kan bruge en sugekop beregnet til formålet, der både suger brod og gift ud eller en skarp kniv.

3. Langt de fleste tåler hvepsestik

De fleste mennesker tåler bistik. Er du aldrig blevet stukket af en bi, skal du ikke være urolig, det vil aldrig være første gang, man bliver stukket, man overreagerer og får en livstruende tilstand. Der er ca. 1000 danskere, der er superallergikere. Dem, der ved de er superallergikere, går rundt med en sprøjte med adrenalin. - Så langt de fleste tåler det, siger Michael Jensen.

4.

Myg uden fare

Myg er ikke med i den akutte afdeling, der ser vi ikke de reaktioner over hele kroppen, lyder det fra Michael Jensen.

5. Tjek mad og drikke

Tjek drikkevarer og mad, inden du kommer noget i munden. Skru låget på sodavandflasken og hold øje med frugten, når du spiser den på en sommerdag.

I klippet herover kan du få flere gode råd, se sugekop og adrenalinpind i aktion og blandt andet høre, hvad du skal gøre, hvis du træder på en fjæsing.