- Jeg skal have flere børn med sæd fra en donor

16x9
Signe Fjord er ikke i tvivl om, at hun traf den rigtige beslutning, da hun valgte at få et barn med sæd fra en donor Foto: Signe Fjord

Signe Fjord har været gift og været i adskillige faste forhold.

Signe Fjord har været gift og været i adskillige faste forhold. Hun kan godt lide mænd, og hun regner bestemt med at skulle have et fast forhold igen en dag. Men hendes fremtidige kæreste kommer ikke til at få et biologisk barn sammen med hende. Signe har nemlig et donorbarn på lidt mere end halvandet år, og når hendes datter skal have en søskende, og det skal hun, så skal det være med sæd fra samme donor. Den beslutning er taget, og strået med sæd ligger klar på køl. Signe vægter nemlig højere, at hendes børn bliver helsøskende, end at hun og en eventuel fremtidig kæreste kan få et biologisk barn sammen.

Kontroversielt? Måske, men Signe er helt bevidst om at gøre det, som, hun mener, er det bedste for sine børn.

- Jeg står ved det, jeg gør, og jeg er glad for mine beslutninger, de føles helt rigtige for mig, og jeg turde ikke vente mere. Alternativet er at sidde alene som 50-årig uden de børn, jeg altid har drømt om. Eller at rende febrilsk rundt sidst i 30’erne i jagten på en god mand. Nu er der i stedet ro på, siger Signe Fjord til tv2.dk.

Med sit valg om at få et donorbarn med sæd fra en mand, hun aldrig har mødt skriver Signe sig ind i rækken af de mange kvinder, der er positive over for den alternative familiemodel, der består af singlemor og et eller flere børn. En familiemodel, som flere og flere kvinder i den fødedygtige alder ser som et reelt alternativ til den traditionelle kernefamilie. Et emne vi har belyst de seneste par dage her på tv2.dk.

- Jeg hader ikke mænd
Signe er helt på det rene med, at mange, især mænd, kan blive voldsomt provokerede af de kvinder, der vælger at få et barn uden at have en far til barnet.

- I modsætning til hvad mange mænd tror, så er jeg ikke mandehader, jeg har været gift og har været i andre faste parforhold. Det har bare ikke været det rigtige. Jeg er selv skilsmissebarn, og jeg ønsker ikke, at mine børn skal opleve det samme, siger den selvvalgte singlemor og fortsætter:

- Derfor kunne jeg ikke få et barn med en mand, som jeg vidste, jeg ikke skulle være sammen med resten af livet. Det handler ikke om, at jeg vælger en mand fra, det handler om, at jeg vælger et barn til.

Signe Fjord var 35 år, da hun første gang hørte om muligheden for at få et barn med hjælp fra donorsæd. Det var i november 2009. På det tidspunkt var hun i det føromtalte parforhold med ham, hun vidste, hun ikke skulle blive gammel med. Forholdet gik da også i stykker, og et år efter blev hun første gang insemineret på Rigshospitalet med sæd fra en anonym donor. Efter det første forsøg, der ikke bar frugt, valgte hun at opsøge en privatpraktiserende jordemoder, og at blive insemineret med sæd fra en ikke-anonym og nøje udvalgt donor. Efter tre forsøg i privat regi lykkedes det.

- Selvfølgelig er det en egoistisk beslutning
Signe Fjord bruger i dag stort set hele sit liv på at rådgive andre om donorbørn på hjemmesiden selvvalgtsinglemor.dk, ligesom hun er medforfatter til bogen ”Selvvalgt singlemor til donorbarn – beslutningsprocessen”, der, som titlen afslører, guider læseren gennem de beslutningsprocesser, man skal igennem, inden man træffer den store og vigtige beslutning om at blive mor til et donorbarn.

Hun har mødt alle de fordomme, man som selvvalgt singlemor kan støde på: Du frarøver dit barn en far, dit valg er egoistisk, det får konsekvenser for dit barn osv.

- Selvfølgelig er det en egoistisk beslutning at få et barn alene, men det er ikke en dårlig beslutning, det er en god beslutning at berige samfundet med et velfungerende barn, der har en mor, der i den grad vil det og er klar til det, siger Signe Fjord til tv2.dk.

Også de mange beskyldninger om, at de selvvalgte singlemødre er en økonomisk belastning for samfundet, har hun mødt:

- Når folk siger sådan, så handler det mest af alt om uvidenhed. Folk aner simpelthen ikke, hvad de snakker om, så det bider ikke rigtig på mig. Jeg valgte at blive insemineret på en privat jordemoderklinik. Det lykkedes efter tre forsøg, og jeg betalte selv for alle forsøgene – det kostede ca. 6000 kroner pr. gang.

- Mit barn er ikke en designerbaby
Selvom de mest gængse fordomme ikke længere bider på hende, så har der alligevel været en større sag, der påvirkede hende og gjorde hende gal og ked af det:

- Hvis jeg skal nævne noget, der har påvirket mig, så var det da Jyllandsposten bragte en artikel på deres forside om designerbabyer med Etisk Råd og mig som kilde. Jeg har valgt en ikke-anonym sæddonor, og jeg har valgt en udvidet donorprofil. Det betyder, at jeg får langt flere oplysninger om mit barns far, end man gør med den almindelige basisprofil. Jeg har blandt andet mulighed for på en lydfil at høre donorens stemme, fortæller Signe Fjord og fortsætter:

- Og det førte til, at jeg blev fremstillet som én, der selv ville designe mit barn. Og det er så forkert, for det er overhovedet ikke dét, det handler om. Når jeg har valgt at få så mange oplysninger som muligt om mit barns far, så handler det udelukkende om, at jeg vil gøre det, som, jeg mener, er bedst for mit barn – nemlig at sørge for at der er så mange tilgængelige oplysninger som muligt om ham, så min datter kan få svar på de spørgsmål, der naturligt vil melde sig, når hun bliver større.