Se eksperternes favorit: Her er vinderkuren

16x9
Læge Jerk W. Langer og ernæringsterapeut Louise Bruun giver deres bud på den bedste slankekur. Foto: TV 2

Gennem de seneste fem uger har læge og foredragsholder Jerk W.

Gennem de seneste fem uger har læge og foredragsholder Jerk W. Langer og ernæringsterapeut Louise Bruun sendt en række deltagere i gennem fem af tidens mest populære slankekure i programmet 'En kur der dur'. Nu har de to eksperter fundets deres favorit og udnævnt en vinderkur.

En hel uge kun på juice eller store bøffer til morgenmad.

Deltagerne i 'En kur der dur' er blevet udsat for lidt af hvert, imens de har testet fem forskellige slankekure i jagten på den bedste af slagsen. Juicekuren, stenalderkuren, LCHF, 5:2-kuren og dukankuren er blevet afprøvet, og dommernes favorit er klar: 5:2-kuren er bedst i test.

- 5:2-kuren er på mange måder rigtig nem at gå til, især fordi man kun skal interessere sig for kuren i to ud af ugens syv dage, siger Jerk W. Langer, der er den ene af programmets to eksperter, der begge havde 5:2-kuren som klar favorit.

Fem normale dage
På 5:2-kuren spiser man normalt i fem dage om ugen. De resterende to dage, som ikke skal ligge op ad hinanden, spiser man begrænset. For kvinder betyder det 500 kalorier pr. dag, mens mændene må spise 600 kalorier. På den måde indtager man samlet set færre kalorier pr. uge, og det skulle betyde et vægttab på cirka et halvt kilo om ugen.

- 500 kalorier er cirka en tredjedel af af den mængde mad, som en kvinde normalt indtager på en dag, så det er ikke sådan, at man slet ikke får noget mad, man får bare ikke ret meget. Men så kan man jo glæde sig over, at man allerede dagen efter kan spise almindeligt igen, og derfor er kuren til at holde ud for mange, siger Jerk W. Langer.

Derudover ser han det som en fordel, at man ikke skal i specialforretninger for at følge kuren. Den er simpel og let at følge.

- Ulempen er så, at man er sulten i to dage. Rigtig mange mennesker er ikke vant til at være sultne, derfor føler de, at det er ubehageligt, men de fleste finder også hurtigt ud af, at det ikke er farligt, siger eksperten.

Må gerne skifte kur
Til gengæld er der gode erfaringer med, at fastedagene kan være gode, hvis man har ondt et sted i kroppen, for eksempel i ryggen.

- Fra gammel tid har man anvendt faste som smertelindrende behandling, for eksempel for gigt. Og det var også noget, vi observerede ved en af vores deltagere, så det er en sund bivirkning ved kuren, siger han.

Jerk W. Langer vil til gengæld ikke anbefale, at gravide, børn eller personer med en insulinkrævende sukkersyge hopper med på kuren.

Har man efter en måneds tid ikke vænnet sig til sultfornemmelsen, eller har man svært ved at koncentrere sig på dagene med begrænset mad, er kuren måske heller ikke den rette for en, mener han. Der er ikke noget i vejen for at prøve sig lidt frem med forskellige slankekure, inden man finder den rette for en. Man kan sagtens følge en kur i et stykke tid for så at hoppe over på en anden, forklarer han.

- Når man taber sig, er det, fordi kuren fjerne noget fra ens kost, for eksempel de hurtige kulhydrater. I de forskellige kure erstatter man så med noget andet i stedet for. Men det er ikke det, man spiser, der har størst betydning for vægttabet. Det er det, man ikke spiser, siger han.