Tania blev mobbet i otte år - og begik selvmord

Der er en sammenhæng mellem børn og unges selvmordstanker og mobning, slår forskningen fast.

Der er en sammenhæng mellem børn og unges selvmordstanker og mobning, slår forskningen fast. Susanne Andersen har oplevet det på egen krop: Hendes datter blev kun 22 år.

Gennem otte år i folkeskolen blev Tania Andersen fra Nordjylland mobbet af sine klassekammerater.

Hun blev både udsat for fysisk og psykisk mobning, fortæller hendes mor Susanne Andersen.

- Hun blev slået i hovedet med en jernstang. Hun blev jagtet ved skolebussen og sådan nogle ting, men hun sagde til mig engang, at det værste ved at blive mobbet faktisk var at føle, at man ikke var sammen med de andre, siger hun til TV 2 Nyhederne.

Konsekvenserne af den mangeårige mobning rakte langt ud over en ødelagt psyke og et dårligt selvværd: Da Tania Andersen var 22 år gammel, tog hun sit eget liv. I dag vil Susanne Andersen advare andre om de fatale konsekvenser ved mobning.

- Det er det, jeg kæmper for nu. Fordi det er min vej frem til at forsøge at finde bare en lille smule mening i noget, der ikke findes nogen mening i, siger hun.

Men Tania Andersen er ikke et enestående tilfælde. Hver dag ringer ofre for mobning til Børnetelefonen og flere af dem med selvmordstanker.

Samtidig slår en norsk undersøgelse fast, at en tredjedel af børn, som er blevet udsat for mobning, har en høj forekomst af Post Traumatisk Stress Syndrom, der kan føre til selvmord.

- Vi kan jo se, at der er sammenhæng imellem børn og unges selvmordstanker og mobning, forklarer Helle Rabøl Hansen, der er adjunkt på Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) ved Aarhus Universitet.

- Det kan godt være, at det er ekstremt, når det sker, men det er slet ikke ekstremt, at børn, der rammes af mobning, faktisk tænker over, om de har en plads i livet, eller om de vil væk fra den smerte, det er at blive holdt ude af sine egne - altså af sine klassekammerater - så de ikke har lyst til at leve mere.

Du kan høre hele Tania Andersens historie i indslaget øverst i artiklen, hvor du også kan møde Nicolai Pedersen på 18 år, der har været tæt på at begå selvmord tre gange.

TV 2 sætter med dokumentarprogrammet 'Mobbet' fokus på, hvordan det er at stå uden for fællesskabet. Du kan se første afsnit af programmet tirsdag klokken 20.50.