Ekspert: Få baby til at sove om natten

16x9
Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen giver gode råd til, hvordan man får sin baby til at sove om natten. Foto: Polfoto

Når børn græder om natten, så er det for at forhindre mor i at blive gravid igen, som del af en instinktiv overlevelsesstrategi. Det mener professor

Når børn græder om natten, så er det for at forhindre mor i at blive gravid igen, som del af en instinktiv overlevelsesstrategi.

Det mener professor på institut for organisme- og evolutionsbiologi på Havard Universitet David Haig i en videnskabelig artikel.

Men når børn vågner i løbet af natten, så handler det om noget helt andet, forklarer netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fra netsundhedsplejersken.dk

- Det kan da godt være, at professoren har ret, hvis man ser på det i et evolutionsperspektiv, men det har ingen praktisk betydning for forældre i dag.

- Det er ikke sådan i dag, at børn græder uden grund eller vil forhindre forældrene i at hygge sig. Det er helt reelle sager, hvor den lille er sulten og vil have mælk, har en fugtig ble, føler sig utryg, har ondt i tanden og alle mulige andre ting, som børn skal have forældrenes hjælp til, siger hun.

Vågner hele natten
Nogle børn er født med et godt sovehjerte, som man kalder det, men der er også en del, der kan finde på at holde deres forældre oppe hele natten.

Til sidst kan man måske begynde at hælde til Havard professorens ideer, og tænke om lillepigen eller lillemanden er ude på at sabotere, hvis ikke sexlivet, så i hvert fald nattesøvnen.

Helen Lyng Hansen, der har skrevet bogen "Helens bog om børn og søvn – sådan får du dit barn til at sove", giver her sine bedste råd til at få den lille til at sove.

- Man kan faktisk godt lære børn at sove, men der findes ikke en fast metode, der virker for alle. Det første man skal gøre er at finde ud af, om der er tale om et reelt søvnproblem, der har stået på i længere tid.

- Man skal også sørge for at se på barnets rytme i løbet af ugen, for den har stor betydning. Det er vigtigt, at skabe helt faste rytmer for alle ugens dage, så man ikke slækker på det i weekenden. Børn kan ikke tåle den der vekselvirkning, de har bedst af en fast rytme.

Der kan også være flere andre ting, der spiller ind på den urolige nattesøvn, såsom skift i daginstitution, forældre der skændes, huset der pakkes ned, fordi man skal flytte, eller at man venter en lille ny. For søvn hænger sammen med, hvordan børn evner at koble fra og dermed falde i søvn.

Herunder kan du se tre inddelinger af søvnproblemer ifølge Helen Lyng Hansen, og hvad du kan gøre ved dem.

Søvnassociationsproblemer
Barnet har fået en uhensigtsmæssig vane, og kan ikke sove videre uden eksempelvis at blive ammet, få sin sut eller blive vugget.

- Det er her, de fleste har problemer. Man kommer over det ved at nedtrappe behovet og sætte noget andet i stedet. Det er ikke godt med en kold tyrker, man skal i stedet give en vane, der er mindst lige så god og tryg.

- Børn der er 6 måneder og op, og som er vænnet til at få flaske eller bryst om natten, bliver vænnet af med det igen, hvis man sørger for rigeligt med mad i løbet af dagen.

Afhængig af sutten
Hvis du har et noget større barn, der er blevet afhængig af sutten, så bærer man sandsynligvis selv det meste af skylden.

- Hvis dit barn har tabt sutten, når det sover, og man per automatik putter sutten tilbage i munden, når man lige er henne for at pusle lidt, så kan man få det jeg kalder vanebetinget afbrudt søvn.

- Det vil sige, at barnet vågner hver gang det registrerer, at sutten mangler. Det er en rigtig dårlig vane, og man har givet sig selv et fuldtidsjob. Start med at give barnet sutten i hånden i løbet af dagen, så det selv lærer at putte den i munden. Så kan man gemme nogle sutter i sengen, så barnet selv kan finde en om natten.

Søvnrytmeforstyrrelse
Barnet vågner tidligt om morgenen og kan ikke sove om aftenen, eller andre mønstre der ikke passer godt til hverdagens rytme.

- Når børn bliver 3-4 måneder gamle, så skal man hjælpe dem til at tage tre lure om dagen – formiddag, middag, og sidst på eftermiddagen eller tidlig aften. Det kommer an på, hvor tidligt de står op, og hvor sent de sover.

- Når de bliver 6-7 måneder, begynder de fleste at kunne nøjes med to lure og så springe den sidste over. Det betyder, at de går tidligere i seng, fordi de naturligt bliver trætte om aftenen.

- Når de fleste børn er imellem 12 og 18 måneder gamle, kan de nøjes med en enkelt lur dagligt, i form af en lidt længere middagslur, hvor de måske sover 2 ½ time.

Fra 3-4 årsalderen vil de fleste børn kunne springe middagsluren helt over.

Søvnafbrydelser
Barnets søvn bliver afbrudt, og får ikke den mængde søvn, det har brug for.

- Det kan være, at barnet har smerter eller en sygdom som eksempelvis kronisk mellemørebetændelse, der holdet barnet oppe på grund af smerter.

Udover de tre overordnede grunde til søvnproblemer, så har barnets alder også en stor betydning, forklarer netsundhedsplejersken.

- Når jeg skal hjælpe, så ser jeg på, hvilket problem barnet har af de ovenstående, og så ser jeg på alderen. Børn sover generelt uroligt i perioder, hvor de udvikler sig motorisk og mentalt, det er helt normalt.