Fem gode råd til en børnevenlig sommerferie

16x9

Det er ikke nødvendigvis en let opgave at holde en succesfuld ferie for en hel familie.

Det er ikke nødvendigvis en let opgave at holde en succesfuld ferie for en hel familie. Børns Vilkår giver her fem gode råd til en børnevenlig sommerferie.

Hele familien har glædet sig i mĂĄnedsvis, men nĂĄr den første feriedag endelig oprinder, krakelerer billedet af den forestĂĄende idylliske sommer i konflikter og skænderier. 

- Nogle gange er der lidt bulder og brag i starten, fordi hele familien lige skal finde ud af at være mere sammen. Men hvis de voksne tager det roligt og ikke gĂĄr i panik, vil børnene ogsĂĄ falde ned, siger Bente Boserup, der er souschef i Børns VilkĂĄr.

- Det allervigtigste er, at de voksne har tid og er nærværende. Når vi taler med børnene på Børnetelefonen, så er noget af det, de savner i hverdagen, at de voksne er til rådighed, siger hun.

Børns Vilkår har opstillet fem gode råd til en børnevenlig sommerferie:

1. Afklar børnenes behov
Indkreds dine børns forventninger og drømme til ferien og tænk over, hvordan du kan tage højde for ønskerne ift. valg af feriested og aktivitet. Giv realistiske valg: drømmer de fx om strand, camping, pool, sommerhus med venner eller noget helt femte? Gør det overskueligt for dem, så de kun skal forholde sig til få og konkrete muligheder - for mange valg er svært at overskue for børnene.

Prøv dig frem, når I er kommet afsted: Måske er det ikke hensigtsmæssigt at trække et lille barn med på et historisk museum – men selvsamme museum kunne også rumme potentiale til at blive en rigtig god og horisontudvidende oplevelse, fordi barnet er blevet ældre, mere modent og har fået appetit på nye ting.

2. Inddrag børnene i aktiviteter
De fleste børn bliver, ligesom voksne, trygge ved at vide, hvad der skal ske og har behov for struktur. Husk derfor at formidle dagens og ugens planer i børnehøjde. Skab luft i aktiviteterne til at lave ingenting, det er ok at kede sig.

Lad det enkelte familiemedlem bestemme og deltage i aktiviteter på skift, fx madlavning eller et spil. Er der søskende med stor aldersforskel, kan det være en god idé at splitte sig op i hold i forhold til enkelte aktiviteter og ønsker.

3. Skab rum for nærvær
Ferie er lig med tid sammen. Husk at nærvær ikke nødvendigvis behøver at være underholdning i Disneyland eller ensbetydende med at se både Eiffeltårnet og Pompei. Det kan også være at lave mad sammen i sommerhuset, at plukke bær, en cykeltur – eller at se en god film mens regnen siler ned udenfor.

Smid dig på sofaen og læs en bog, mens dit barnet sidder og tegner ved siden af. Det er også hyggeligt at være sammen hver for sig.

4. Sluk for ipads og smartphones
Hverken børn eller voksne bør tilbringe ferien med næsen i skærmen. Hvis barnet eller du har brug for en pause, så indbyg et ’frikvarter’ hver dag på ferien – hvor både voksne og børn laver det, de har lyst til. Uanset hvad er det en god idé at lave aftaler om skærmtid og fællestid for både voksne og børn. Måske skal det endda være en ipad-fri ferie?

5. Vær forberedt på konflikter
Når en familie, der har hver sin hverdag, pludselig er sammen 24 timer i døgnet tre uger i træk, opstår der gnidninger. Indstil dig på, at selv om det er ferie, er der også dårlige dage og konflikter mellem søskende og mellem forældre og børn. Til gengæld har du tid til at løse konflikterne på en god måde. Vær rummelig og anerkendende og stå fast, når der er brug for det.