Se listen: Så meget forbrænder du ved at ligge på sofaen

16x9
Se herunder, hvor meget du kan påvirke din forbrænding. Foto: Polfoto

Hvis du slet ikke laver noget, og bare ligger på sofaen en hel dag, forbrænder du omkring 1.500 kalorier i døgnet. Heldigvis skal der ikke så meget

Hvis du slet ikke laver noget, og bare ligger på sofaen en hel dag, forbrænder du omkring 1.500 kalorier i døgnet.

Heldigvis skal der ikke så meget til for at få det tal lidt op. Således vil din forbrænding typisk stige til omkring 2.000 kalorier i døgnet, hvis du går fra at lave ingenting til at være en normal aktiv kvinde på omkring 65 kilo.

Det fortæller Steen Larsen postdoc på Biomedicinsk institut på Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i forbrænding og fedme.

Derudover kan du skrue op for dit stofskifte ved at øge din træning.

- Ud over det, du selvfølgelig forbrænder under selve træningen, har det vist sig, at højintensiv træning kan øge din forbrænding med op til 100 kalorier efter hver træningsgang, siger Steen Larsen og fortæller, at effekten kun er midlertidig, da stofskiftet finder tilbage til sit normale leje efter 10-15 timer.

At højintensitv træning er effektivt, når det kommer til at sætte dit stofskifte i vejret, betyder dog ikke, at det er den eneste vej til at brænde flere kalorier af, når selve træningen er afsluttet. Ifølge Steen Larsen skal muskelvæv bruge langt mere energi end fedtvæv. Derfor er det også en god ide at øge din muskelmasse, hvis du vil øge dit stofskifte, hvilket vil sige, at du skal styrketræne.

Når det kommer til at øge forbrændingen har det også været fremme, at visse fødevarer, som f.eks. chili kan sætte den i vejret, men ifølge Steen Larsen er det ikke en løsning, du skal satse på.

- Det er rigtigt, at stoffet capsaicin, som findes i chili, kan øge forbrændingen, men du skal have så store mængder, at det vil være svært at spise, hvis du vel og mærke vil spise en chili, der ikke er for stærk. Samtidig er resultatet minimalt, siger han.

Tre ting der pĂĄvirker dit stofskifte

  1. Din krops størrelse og bygning. 
    Folk med større kroppe og/eller muskler forbrænder flere kalorier – også når de slapper af.
  2. Dit køn
    Kvinder har ofte mere kropsfedt og mindre muskelmasse end mænd, der vejer det samme, og forbrænder derfor også færre kalorier.
  3. Din alder 
    Når du bliver ældre bliver din muskelmasse typisk mindre, og det betyder, at dit stofskifte sættes ned.

Kilde: Mayoclinic.com