Klar, parat, sy! - alle hænger i en tynd tråd

Ti danskere dyster om at blive Danmarks bedste amatørskrædder i 'Klar, parat, sy!' fra torsdag 9. oktober kl. 20.40 på TV 2 FRI.

Se alle deltagerne her.

Hvem kan egentlig kalde sig for Danmarks bedste amatørskrædder? Det vil TV 2 FRI finde ud af, når vi fra torsdag 9. oktober kl. 20.40 siger 'Klar, parat, sy!' og tråder nålen til Danmarks første sykonkurrence på tv. I otte programmer bliver der syet, svedt og knoklet, så tårerne triller - og der er drama blandt denim og dampstrygejern, når de to dommere, Jesper Høvring og Jette With, efter hvert program sender en deltager hjem for til sidst at kåre Danmarks bedste amatørskrædder.

Dommernes dom
I hvert program skal deltagerne løse både en kreativ og en teknisk opgave. I den kreative opgave skal de slippe fantasien løs og imponere dommerne med opfindsomme løsninger. Hvad gør man for eksempel, når et pudebetræk, et par træningsbukser og en sweatshirt skal blive til et fastelavnskostume? I den tekniske opgave går dommerne deltagerne efter i sømmene. Her gælder det om at mestre selve teknikken og aflevere et resultat, som lever op til dommernes standard - og den er høj, for der er tale om to dommere af en helt særlig karakter! Jesper Høvring er couture-designer for de kendte og kongelige, mens Jette With gennem 45 år har undervist på Danmarks Designskole og formet vejen for mange danske designeres succes.

- Det har været en fuldstændig fantastisk oplevelse at være med, siger beklædningsdesigner Jette With, der aldrig tidligere har været med i et tv-program:

- Den ildhu, den passion og det engagement deltagerne kunne præstere at få frem i hvert program, selv om de har et kamera hængende over sig - ja, det imponerede mig i høj grad, siger Jette With. Og hendes meddommer er enig:

- Det har været sjovt og lærerigt at være dommer i 'Klar, parat, sy!'. Jeg er virkelig blevet positivt overrasket over den kreativitet, deltagerne har udvist, når de skulle løse de opgaver. Der blev tænkt ud af boksen, og det kan jeg rigtigt godt lide, siger designer Jesper Høvring, der også fremhæver makkerskabet med Jette With som noget helt særligt:

- Jette er formidable! Hun er fantastisk at arbejde sammen med. Og så har hun det heldigvis lige som mig, hvis der går alt for meget kaffeklub i en konkurrence: Det falder vi ikke for, siger Jesper Høvring.

Syning er en passion
For 'Klar, parat, sy!' er en konkurrence, hvor kun tre deltagere står tilbage i finalen. Her bliver det en aftenkjole, der skal afgøre, hvem der løber med sejren, og selv om sammenholdet mellem deltagerne og deres fælles passion for syning giver både kram og tårer, når der skal siges farvel, så vil alle gerne vinde. Dét sætter følelserne helt uden på tøjet.

- Selv om man ikke er bidt af syning, kender vi alle til det at brænde for noget- og den store glæde man føler, når noget lykkes. For vores ti deltagere er hjemmesyning blevet en livsstil og en højtelsket hobby, og der er ikke noget bedre end at se mennesker have en passion for noget - og så kæmpe med næb og klør for at blive den bedste inden for denne passion, siger TV 2 FRI-redaktør Micha Barken-Fuglede, som glæder sig til at præsentere 'Klar, parat, sy!' for seerne:

- For ikke så mange år siden var en symaskine en lige så naturlig del af husholdningen, som et tv er i dag, og den trend er nu tilbage. Bladhylderne er igen fulde af magasiner om syning, og gør-det-selv-folket fylder klædeskabene med tøj, der lige præcis passer dem og er unikt. Det er nogle af dem, vi møder i 'Klar, parat, sy!' - og det kan man godt glæde sig til, siger Micha Barken-Fuglede.

Se billeder af de ti deltagere i galleriet her.