DIY: Bluse med ribkanter og lille lomme

Husk, at du ogsĂĄ kan se Klar, parat, sy! pĂĄ TV 2 Play.

I forbindelse med det nye program Klar, parat, sy!, der har premiere torsdag 9.10.14 pĂĄ TV 2 FRI, er jeg blevet spurgt, om jeg vil gæsteblogge her pĂĄ sitet - og om jeg vil! Jeg elsker at sy og syr rigtig mange timer hver dag, fordi syning er min helt store passion.  Alt det, jeg kan, er selvlært, sĂĄ jeg har været igennem utallige mange opsprætninger og kiksede projekter. Stille og roligt er jeg kommet frem til nogle metoder, der virker for mig. I dette og de kommende indlæg vil jeg dele denne viden.

Denne gang guider jeg dig til at lave en helt enkelt jersey-bluse med lange ærmer og en lille lomme ved brystet, som er et meget nemt projekt at starte med. Jeg tegner selv alle mine mønstre, da jeg ogsĂĄ sælger mine produkter, men du kan bruge et hvilket som helst mønster til en basis langærmet T-shirt. Kig i stofbutikker, sybøger/blade eller søg pĂĄ nettet. Før du gĂĄr i gang, kan det være en god ide at tage en bluse, der i forvejen sidder godt pĂĄ dit barn, som du kan mĂĄle lidt pĂĄ undervejs i sy-processen - f. eks. pĂĄ den indvendige ærmelængde. NĂĄr du er i gang med at klippe og sy, kan du tage et par kontrolmĂĄl undervejs, sĂĄ du ikke rammer helt ved siden af.

Du skal starte med at klippe en forside, en bagside og to ærmer (bemærk, at nogle af mønsterdelene muligvis skal ligge mod fold). Jeg klipper ikke noget sømrum i halsen eller nederst ved ærmerne, da der også skal være rib.

Lommen er klippet ud som skabelon i et stykke pap. Brug lidt tid på at placere den rigtigt på stoffet med racerbiler, så præcis det motiv, som ønskes, kommer på den lille lomme. Klip rigeligt med sømrum. Stryg den øverste kant over pappet, så den er skarp. Ri herefter rundt med store sting helt ude i kanten og stram til rundt om pappet – pres evt. igen, inden pappet forsigtigt lirkes ud.

Placer lommen med nåle på brystet, altså forsiden, og sy den på tæt ude ved kanten hele vejen rundt i buen. Den øverste kant skal selvfølgelig ikke sys. Sy herefter skuldersømmene og ærmerne på. Nu begynder det at ligne en bluse.

Vend igen blusen og sy hele vejen fra ærmet og ned i begge sider - vær meget omhyggelig i armhulerne med, at sømmene mødes.

Nu skal ribkanterne forberedes. Jeg bruger en rulleskærer og lineal, men du kan sagtens klippe - vær bare omhyggelig, så de er lige brede hele vejen. Halskanten er 4 cm bred og ved ærmerne 6 cm. Til gengæld skal længden være kortere end målene, da ribben giver sig ret meget. Jeg måler og ganger dette tal med 0,8 og klipper ribben efter det. Når halskanten skal måles, lægger jeg skuldersøm mod skuldersøm som vist på billedet og måler langs kanten, hvor ribben skal sys på (husk at gang tallet med to), før du ganger med 0,8.

Ribben sys sammen til et rør og foldes ned, samt forberedes med nåle. Ribben til halskanten opdeles i fire stykker – det samme på blusen. Ribben sættes fast ved nålene. Ved ærmerne har jeg kun to nåle i. Sy nu ribben i ved at strække let i ribben, så stof og rib følger hinanden.

Sidste syning er en oplægning nederst. Jeg bruger en coverlock til dette, men en tvillingenål på en symaskine vil give det samme resultat.

Gæstebloggere på Klar, parat,sy!

Maskinerne er trĂĄdet, de ti deltagere, dommerne og værten er fundet og opgaverne ligger klar: Kreativitet og fingersnilde er i højsædet, nĂĄr Danmarks bedste amatørskrædder skal kĂĄres i TV 2 FRIs nye store efterĂĄrsunderholdning 'Klar, parat, sy!', som du kan se pĂĄ TV 2 FRI fra torsdag 9. oktober 2014 og pĂĄ TV 2 Play.  

Mens programmet kører på skærmen, kan du få endnu mere sy-inspiration her, hvor fire dygtige og kreative sy- og DIY-bloggere vil gæsteblogge under de otte Klar, parat, sy!-programmer.

Vores første gæsteblogger er 36-ĂĄrige Mette Westmose, der blogger pĂĄ Westmose. Mette syr primært børnetøj til sine egne fire børn og tøj i sit eget mærke Westmose. 

- De første tre indlæg vil være inspiration til drenge. Herefter følger tre indlæg til pigerne. Jeg hĂĄber meget, at mine indlæg kan bruges som inspiration eller et lille spark til selv at komme i gang med at sy. Det er sĂĄ fantastisk dejligt at skabe noget kreativt og ret rørende, nĂĄr ens snart 10-ĂĄrige søn begejstret udbryder: ”Nøøøj, hvor er den fed, mor!” og med stolthed gør reklame for mit tøj henne i klassen, forklare Mette Westmose, der gæsteblogger i uge 41 og 42.