Tusindvis rammes årligt: Sådan opdager du en blodprop

Blodpropper rammer årligt flere tusinde danskere, men kan være svære at opdage. Hvert år rammes cirka 8.000 danskere af en såkaldt veneblodprop, so

Blodpropper rammer årligt flere tusinde danskere, men kan være svære at opdage.

Hvert år rammes cirka 8.000 danskere af en såkaldt veneblodprop, som er en blodprop i de blodkar, der fører blodet tilbage til hjertet.

Selv om en veneblodprop er en forholdsvis hyppig sygdom, kan den være svær at opdage. Det oplevede Filip Borg Nielsen. 

- Jeg havde været ude og cykle og løbe, og et par dage efter begynder jeg at få ømhed i knæhasen og lidt ømhed i min læg. Et par dage efter går jeg til lægen, for det er ikke helt, som det skal være, siger han.

Lægen kan dog ikke finde ud af, hvad der er i vejen med Filip Borg Nielsens ben, og han tager hjem igen. Smerten vokser, og han bliver øm længere oppe på benet. Et par uger efter ringer han til lægevagten.

- Der var det så slemt, at jeg dårligt kunne gå, husker Filip Borg Nielsen.

Lægevagten finder ud af, at Filip Borg Nielsen har en blodprop, der har udviklet sig, så den går helt nede fra foden og op til maven.

En indvendig sårskorpe
En blodprop kan sammenlignes med en sårskorpe, der sidder indvendigt i et blodkar, forklarer Eva Funding, der er speciallæge på Rigshospitalet.

- Vores blod skal jo kunne størkne, det er flydende i vores krop, men går der hul på et kar, skal det straks kunne størkne og danne en prop. Nogle gange kan der være en ubalance i blodet, som gør, at det danner propper på uhensigtsmæssige tidspunkter eller steder, forklarer hun.

Filip Borg Nielsen er omkring de fyrre og i god form. Derfor er det atypisk, at han er blevet ramt af en blodprop.

- Normalt er det ældre personer eller folk, der fejler noget andet i forvejen, hvis man har brækket et ben eller ligger syg, så er risikoen for en blodprop større, siger Eva Funding.

Symptomer
Er man omkring 40 år gammel er risikoen for at blive ramt af en blodprop en ud af 10.000. Er man derimod omkring de 60, stiger den til en ud af 100. 

Derfor er det særligt ældre mennesker, som bør være opmærksomme.

- Det Filip mærkede med smerten i læggen, i knæhasen og op langs indersiden af låret er de helt klassiske symptomer. Derudover kan benet også blive hævet, så det er tykkere end det andet ben, og de blodkar, man kan se på foden, vil træde tydeligere frem, siger Eva Funding.

I nogle tilfælde vil benet også blive rødt og varmt.

Hvis man har været på en lang flyvetur, har været sengeliggende, eller hvis man vejer for meget eller ryger, er der også højere risiko for, at man bliver ramt.

Tirsdag sætter 'Riget Live' netop fokus på blodpropper. Det er på TV 2 og TV 2 PLAY klokken 20.00.

Riget Live

Morten Resen er vært, når TV 2 i de kommende uger rykker ind på Rigshospitalet og sender direkte fra Danmarks største og mest specialiserede hospital. I de nye programmer med titlen 'Riget Live' får danskerne et hidtil uset indblik i hospitalets mange funktioner fra den nyeste teknologi til operationer.

Med de nye programmer ønsker TV 2 at stille skarpt på nogle af de store folkesygdomme som fertilitet, hjertekarsygdomme og cancer og gøre danskerne klogere på egen sundhed. Vi går tæt på de sygdomme, der berører vores liv og hverdag – hvad enten vi er syge eller raske. Og seerne får svar på, hvad de kan gøre for at styrke deres egen sundhed.