DIY: Vintage-syning
Er du over begynderstadiet i syning, kan jeg kun anbefale dig at kaste dig ud i vintage-syning - eller syning med vintage mønstre, som det vel nærmere er.
Oret vintage bruges efterhånden i flæng om gamle ting med værdi, og vintagemønstre er i bund og grund ældre mønstre fra 1800-tallet til 1980’erne. Dem, jeg holder allermest af, er 50’er og 60’er mønstrene. Her kan du finde fantastiske kjoler til både piger og kvinder, og mønsteret på billedet er nok det mønster, jeg har brugt mest. Vil du se det syet op i det fineste lyseblå sky-stof, så klik her.
Mønstrene finder jeg på nettet. Etsy.com er mit foretrukne sted. Brug søgefeltet og skriv på engelsk - f. eks. ”vintage dress pattern children” eller ”vintage dress pattern 50ties”, hvis det er 50’er mønstrene, du leder efter. Så dukker der et hav af mønstre op. Vær obs på, at de gamle mønstre kun sælges i én størrelse. Børnestørrelser går nogenlunde på antal år (dvs. en size 2 er 2 år), mens voksenstørrelser er mere kompliceret. Her skal du gå efter bryst- og taljemål og vælge den størrelse, som er tættest på dine egne mål (hvis du vil sy kjolen til dig selv).
Der er noget særligt ved at pakke et vintage mønster op. Jeg kan ikke lade være med at tænke mig tilbage i tiden. Hvem har syet kjolen tidligere, og hvem har gået med den? Eksisterer kjolen stadig? Mønstrene fra 50’erne og 60’erne (og de tidligere mønstre) stammer jo fra en tid, hvor man syede sit tøj selv. Det er fascinerende at tænke på. Og en gang imellem finder man notater i mønstrene – skrevet med en sirlig og omhyggelig hånd. Der er noget andægtigt over at overtage et sådant mønster!
Der er for det meste engelsk syvejledning (med tegninger) med til mønstrene og fravælger du mønstre, som er unprinted, er mønsterdelene markerede og nemme at gå til. Start med at benytte vintagemønstre til børn – de er nu engang nemmest at gå til.
Kaster du dig ud i et kjoleprojekt til dig selv, skal du være obs på pasformen. Du skal have mod på at kaste dig ud i tilretning af mønsteret. Jeg tegner altid mønsteret over på mønsterpapir først – derefter går jeg i gang med at tilrette. Modellen sys op i billigt lagenlærred, og derefter tilretter jeg igen, inden jeg klipper kjolen i det rigtige stof. Ja, det er en lidt lang proces. Til gengæld får jeg en kjole, som sidder som den skal. (Og moderne mønstre skal også tilrettes før brug – præcis på samme måde).
Vil du læse mere om tilretning og syning af vintage mønstre, kan jeg stærkt anbefale den amerikanske bog ”Gertie’s new book for better sewing” af Gretchen Hirsch. Her finder du også vintage inspirerede mønstre, som er nemmere at gå til.
Rigtig god syfornøjelse!