Livsstil

DIY: Vintage-syning

Er du over begynderstadiet i syning, kan jeg kun anbefale dig at kaste dig ud i vintage-syning - eller syning med vintage mønstre, som det vel nærmere er.

Oret vintage bruges efterhånden i flæng om gamle ting med værdi, og vintagemønstre er i bund og grund ældre mønstre fra 1800-tallet til 1980’erne. Dem, jeg holder allermest af, er 50’er og 60’er mønstrene. Her kan du finde fantastiske kjoler til både piger og kvinder, og mønsteret på billedet er nok det mønster, jeg har brugt mest. Vil du se det syet op i det fineste lyseblå sky-stof, så klik her

Mønstrene finder jeg på nettet. Etsy.com er mit foretrukne sted. Brug søgefeltet og skriv på engelsk - f. eks. ”vintage dress pattern children” eller ”vintage dress pattern 50ties”, hvis det er 50’er mønstrene, du leder efter. Så dukker der et hav af mønstre op. Vær obs på, at de gamle mønstre kun sælges i én størrelse. Børnestørrelser går nogenlunde på antal år (dvs. en size 2 er 2 år), mens voksenstørrelser er mere kompliceret. Her skal du gå efter bryst- og taljemål og vælge den størrelse, som er tættest på dine egne mål (hvis du vil sy kjolen til dig selv).

Der er noget særligt ved at pakke et vintage mønster op. Jeg kan ikke lade være med at tænke mig tilbage i tiden. Hvem har syet kjolen tidligere, og hvem har gået med den? Eksisterer kjolen stadig? Mønstrene fra 50’erne og 60’erne (og de tidligere mønstre) stammer jo fra en tid, hvor man syede sit tøj selv. Det er fascinerende at tænke på. Og en gang imellem finder man notater i mønstrene – skrevet med en sirlig og omhyggelig hånd. Der er noget andægtigt over at overtage et sådant mønster!

Der er for det meste engelsk syvejledning (med tegninger) med til mønstrene og fravælger du mønstre, som er unprinted, er mønsterdelene markerede og nemme at gå til. Start med at benytte vintagemønstre til børn – de er nu engang nemmest at gå til.

Kaster du dig ud i et kjoleprojekt til dig selv, skal du være obs på pasformen. Du skal have mod på at kaste dig ud i tilretning af mønsteret. Jeg tegner altid mønsteret over på mønsterpapir først – derefter går jeg i gang med at tilrette. Modellen sys op i billigt lagenlærred, og derefter tilretter jeg igen, inden jeg klipper kjolen i det rigtige stof. Ja, det er en lidt lang proces. Til gengæld får jeg en kjole, som sidder som den skal. (Og moderne mønstre skal også tilrettes før brug – præcis på samme måde).

Vil du læse mere om tilretning og syning af vintage mønstre, kan jeg stærkt anbefale den amerikanske bog ”Gertie’s new book for better sewing” af Gretchen Hirsch. Her finder du også vintage inspirerede mønstre, som er nemmere at gå til.

Rigtig god syfornøjelse!

Gæstebloggere på Klar, parat,sy!

Maskinerne er trådet, de ti deltagere, dommerne og værten er fundet og opgaverne ligger klar: Kreativitet og fingersnilde er i højsædet, når Danmarks bedste amatørskrædder skal kåres i TV 2 FRIs nye store efterårsunderholdning 'Klar, parat, sy!', som du kan se på TV 2 FRI fra torsdag 9. oktober 2014 og på TV 2 Play.  

Mens programmet kører på skærmen, kan du få endnu mere sy-inspiration her, hvor fire dygtige og kreative sy- og DIY-bloggere vil gæsteblogge under de otte Klar, parat, sy!-programmer.

Vores anden gæsteblogger er Anna Svenning, der blogger på Laralil. Anna syr primært 50er-kjoler til sig selv og børnetøj under navnet LaRaLil. Anna er mor til en dreng på et år og en pige på seks år. 

- For mig er syning lig med livsglæde. Jeg elsker at skabe, og det er så stor en del af min personlighed, at jeg ikke kan undvære det. Jeg mener, at alle kan lære at sy. Man behøver ikke have det med i bagagen. Det kræver bare lidt tålmodighed. Og at man accepterer, at man lærer af sine fejl. Det bliver ikke perfekt første gang. Forhåbentligt vil jeg i mine indlæg inspirere dig til at komme i gang med at sy. Og hvis du allerede er i gang, så håber jeg, at du kan finde ny inspiration i mine indlæg med fokus på syning til børn, forklarer Anna Svenning, der gæsteblogger i uge 43 og 44.