Opskrift: Sådan hækler du den berømte abe

En hæklet abe med tusindvis af fans har skabt stor furore. Det hele startede på bloggen kreaposen.dk. Her delte indehaver Lærke Drescher Sørense

En hæklet abe med tusindvis af fans har skabt stor furore.

Det hele startede på bloggen kreaposen.dk.

Her delte indehaver Lærke Drescher Sørensen en opskrift på, hvordan man hækler en brun abe, der er inspireret af Kay Bojesens træabe.

Hele opskriften kan findes HEROpskriften er kun til privat brug. Den må altså ikke deles eller sælges videre, og man må ikke sælge det færdige produkt.

Det førte til et sammenstød med designfirmaet Rosendahl, der producerer trævarianten af aben. Firmaet bad om at få fjernet opskriften fra bloggen, fordi man mente, det var en kopi af originalen.

- Jeg blev meget forvirret over det, for jeg tænkte, at det bare er en hæklet abe, siger Lærke Drescher Sørensen, der fredag var i Go' morgen Danmark for at fortælle om forløbet.

Hun fjernede dog opskriften fra sin blog, men det fik andre hækleglade abefans til at fare i blækhuset og skrive til hende, at det ikke kunne passe, at man ikke måtte hækle den lille brune fyr.

Lærke Drescher Sørensen kom i kontakt med Rosendahl og fik herefter at vide, at hun gerne måtte dele opskriften igen, og det var der rigtig mange, der blev glade for, fortæller hun.

- Bloggen gik simpelthen bare amok. På det første halvandet døgn fik jeg 20.000 besøgende på bloggen og efterfølgende har der været mellem 15 og 20.000 besøgende hver dag. Det er eksploderet helt vildt, siger hun.

Rosendahl har følgende kommentar til hele hækle-sagen, oplyser Tina Winsløw, der er E-commerce & Social Media Manager.

- I udgangspunktet er Kay Bojesens træfigurer og designs beskyttet af ophavsret. Ligesådan er navnet Kay Bojesen er et registreret varemærke. Det betyder, at vi er forpligtet til, over for Kay Bojesen familien, at beskytte både design og brand. Når det er sagt, så synes vi, at hæklede aber og hjemmelavede uroer til børn, inspireret af de ikoniske designs, er både skønne og sjove. Vi er så stolte over, at så mange har lyst til at være med til at hylde aben og resten af dens familie på denne måde.

Derfor er vores holdning, at det er helt i orden at udvikle hæklemønstre inspireret af Kay Bojesen universet og dele dem med andre hæklere, så længe det udelukkende er til privat brug og ikke med et kommercielt formål. Det er altså ikke tilladt at sælge mønstrene eller de færdig-hæklede produkter.

Vi er faktisk meget nysgerrige efter at se jeres kreative bud på det folkekære design. Derfor håber jeg I vil dele jeres færdige resultater på Facebook eller Instagram med hastagget #mitKayBojesen.