Føler du dig stresset? Få hjælp på 10 minutter her

LYT TIL MEDITATION Neuropsykolog Christian Gaden Jensen, der forsker i meditation, stress og psykisk sundhed, har udviklet et meditationsbaseret fo

LYT TIL MEDITATION

Neuropsykolog Christian Gaden Jensen, der forsker i meditation, stress og psykisk sundhed, har udviklet et meditationsbaseret forløb, Åben og Rolig, hvis formål er at sænke stress, øge livsglæden og forbedre evnen til at håndtere stress i fremtiden.

Se 'Fældet af stress' på TV 2 PLAY nu

Her på tv2.dk kan du prøve to af Christian Gaden Jensens meditationer: En 10 minutters lydfil med to fokusord og et web-tv-klip på omkring otte minutter med fokus på vejrtrækning, som du kan afspille henholdsvis via linket og video-playeren øverst i artiklen.

- Effekten er fysiologisk afslapning - altså ro og hvile for systemet. Du bliver mindre stressramt i kroppen: Blodtrykket og pulsen falder, og vejrtrækningen bliver mere stabil. Maven knurrer måske også efter 10 minutters meditation. Det er fordi, hvilesystemet er forbundet til kroppens indre organer som for eksempel tarmene, siger han til tv2.dk.

- At udløse afslapningsrespons i kroppen gavner hele systemet.

Christian Gaden Jensen tilføjer, at fokus på vejrtrækning er et meget udbredt fokus, når det kommer til meditation. Blandt andet fordi vejrtrækningen er tæt relateret til stress.

- Vejrtrækningen er et godt barometer for, hvordan du har det. Hvis du er afslappet, trækker du oftest vejret helt nede i maven, mens du trækker vejret længere oppe, hvis du er presset. Du kan lære at slappe af bare ved at få en åben og rolig opmærksomhed på din vejrtrækning, siger han.

Ifølge Christian Gaden Jensen kan øvelserne øverst i artiklen bruges morgen, middag eller aften - og lige ”så tosset, man vil”.

- Der er ikke noget forskning, der peger på, at et tidspunkt er bedre end et andet til meditation. Det vigtigste er, at man får vanen - og rent praktisk kan det så være lettere for nogen om morgenen, mens det for andre passer bedst, lige inden de lægger sig til at sove, forklarer han.

Du kan læse mere om Center for Psykisk Sundhedsfremme, hvor Christian Gaden Jensen er centerleder, og Åben og Rolig her, hvor du også kan tilmelde dig et nyhedsbrev om forløbene.

Herunder kan du blive klogere på, hvad stress egentlig er.

 

  • I uge 10 og 11 sætter TV 2 fokus på pressede danskere
  • Det sker i programmerne ’Fældet af stress’ og 'Søvnløs', som bliver sendt henholdsvis 4. og 5. marts og 11. og 12. marts på TV 2 og TV 2 PLAY.
  • Det stigende pres - og dets årsager og konsekvenser - dokumenterer tv2.dk i en række artikler i hele perioden. Flere af artiklerne er baseret på en Megafon-måling blandt 2.104 repræsentativt udvalgte danskere, som har svaret på 15 spørgsmål om stress og søvn.