Steffie misbrugt fra spæd: Kunne social efterretningstjeneste have hjulpet?

27-årige Steffie Boyschaus barndom var præget af forældrenes alkohol- og stofmisbrug og et omfattende seksuelt misbrug.

27-årige Steffie Boyschaus barndom var præget af forældrenes alkohol- og stofmisbrug og et omfattende seksuelt misbrug. Allerede som spæd begyndte overgrebene. Hun blev fotograferet til børneporno og senere tvunget til at sælge sex.

Men først som 13-årig bliver hun tvangsfjernet.

Hun husker tydeligt torsdag d. 8. marts 2001, hvor hun sidder med nogle veninder i ungdomsklubben, der taler om sex. Hun ved, at hun samme aften skal hjem og have en sexkunde.

- Jeg tænker, at så kan jeg lige få luft, siger hun, da hun onsdag besøger Go’ Morgen Danmark.

Veninderne tror hende ikke, da hun fortæller om sexkunden, men en pædagog overhører samtalen. Dagen efter bliver hun tvangsfjernet.

Men hvorfor skulle der gå så lang tid, før der blev grebet ind? Steffie Boyschau selv tror, at folk har berøringsangst.

- For jeg tænker, at der må være nogen, der har set noget. Vi havde ikke rent tøj på, jeg havde ikke madpakke med i skole. De aftener jeg havde haft kunder, der kunne jeg jo nærmest ikke sidde ned dagen efter, fortæller hun.

Lisbeth Zornig Andersen, der er stifter af Huset Zornig, der arbejder med socialt udsatte, mener, at Steffie Boyschau kunne være blevet reddet langt tidligere, hvis Danmark havde haft en social efterretningstjeneste, som man har det i England. Hun mener, at de danske myndigheder skal have mulighed for at dele deres data med hinanden, da sociale myndigheder, sundhedsvæsnet og politi hver især kan have nogle bekymringer om en familie.

- Hvis man ikke får lagt de her bekymringer sammen, får man måske ikke set det fulde omfang, siger hun.

Socialminister Manu Sareen kender ikke den engelske model, men vil gerne se nærmere på den.

For Steffie Boyschau har misbruget haft store konsekvenser for hendes liv. Hun er førtidspensionist, selvskadende og bor på et socialpsykiatrisk botilbud.

- Jeg kan ikke leve livet. Jeg overlever. Jeg har timer, hvor jeg i Steffie-verdenen har det godt, men ellers er mit primære mål at overleve, siger hun.