Alkoholdebat: - Jeg er træt af at forklare, hvorfor jeg ikke drikker

19-årige Laura Marie Månssons debatindlæg i Politiken har de seneste dage skabt stor debat om vores alkoholkultur herhjemme - en kultur som har været

19-årige Laura Marie Månssons debatindlæg i Politiken har de seneste dage skabt stor debat om vores alkoholkultur herhjemme - en kultur som har været med til at tage livet af hendes far, der drak sig selv ihjel.

Den kultur ønsker hun nu at gøre op med.

- Alkohol er en adgangsbillet til sociale arrangementer. Du kan simpelthen ikke komme ind, hvis du ikke drikker, siger hun i tirsdagens Go' Morgen Danmark.

Da Laura Marie Månssons far forsøgte at holde op med at drikke, var det sværeste for ham at føle sig udenfor. Og hun har også selv oplevet, hvor meget man stikker ud, hvis man drikker vand til en fest.

- Jeg har også selv prøvet at presse nogen til at drikke og sagt, at de er nogle tabere, de er ynkelige, og de er fandme også svage. Jeg er selv bærer af en norm, og jeg er med til at bringe normen videre, erkender hun.

Mister hukommelsen efter byture
Hun ønsker, at det skal være muligt at være med til sociale arrangementer, uanset om man har lyst til at drikke alkohol eller ej. Og hun bliver bakket op af tv-vært Thomas Skov Gaardsvig. Han har også skrevet et debatindlæg på sitet dontt.dk om sit forhold til alkohol.

Thomas Skov Gaardsvig har været på en del byture, hvor han næste morgen er vågnet op med store sorte huller i hukommelsen. Nogle gange har han takket nej til alkohol, men oplevet at omgivelserne pressede ham.

- Alkohollen er centrum, når vi skal være sammen med mennesker. Jeg er træt af, at det skal fylde så meget, og jeg er træt af, at det er alkohollen, der skal bestemme, og jeg er træt af at skulle forklare, hvorfor jeg ikke vil drikke. Det er ikke dem, der sidder og hælder ting i sig, der skal forklare sig, siger han.

Begge drikker gerne alkohol, men vil gerne have mulighed for at sige nej tak, uden at der bliver stillet spørgsmål.

- Hvorfor kan man ikke bare drikke vand og have det lige så sjovt, spørger Thomas Skov Gaardsvig.