Danmarks unge håb: - Jeg er ikke rockstjerne, fordi jeg kan lave mad

Dygtige kokke mærker ikke længere kun varmen fra ovne og komfurer, men i høj grad også fra rampelysets skær.

Der har selvfølgelig altid hængt et vist ry ved de kokke, der kunne noget ud over det sædvanlige, ligesom der har været tv-kokke, siden tv’et rykkede ind i de danske hjem.

Men sjældent har der været så meget fokus på et af verdens ældste håndværk i en grad, som ikke finder sit lige ved andre håndværksmæssige fag.

Men spørger man en af Danmarks hotteste kokkenavne lige nu, 24 årige Morten Falk, der er køkkenchef på Michelin-restauranten Kadeau på Bornholm, så er berømmelsen egentlig slet ikke ham, fortæller han til TV 2.

- Jeg er ikke god til alt det der opmærksomhed omkring faget. Jeg er ikke rockstjerne, fordi jeg kan lave mad. Sådan er det måske blevet, fordi journalister og medier gør det til det. Men jeg står stadig i opvasken, når der er sygdom, jeg skræller kartofler og skurer gulvet.

- Det kan godt være, at vi ser fine ud i pæne, hvide kokkeuniformer, men det er jo ikke en poleret verden, vi arbejder i. Det er selvfølgelig ikke et hårdt miljø på samme måde, som det måske var for ti år siden. Der bliver ikke råbt og skreget længere - i hvert fald ikke de steder, jeg arbejder. Men man skal forstå, at gæsterne betaler flere tusinde kroner for en oplevelse, som de har sparet sammen til og ventet på i lang tid, så man skal præstere, siger han.

Morten Falk.
Morten Falk. Foto: solovergudhjemkonkurrence.dk

Vil være verdens bedste kok
Medieopmærksomheden bliver dog ikke mindre omkring Morten Falk i den kommende tid.

På lørdag skal han og fire andre af Danmarks bedste kokke dyste imod hinanden i en af de største danske kokkekonkurrencer - Sol over Gudhjem - der bliver sendt direkte på TV 2.

Og til næste år skal han repræsentere Danmark til det uofficielle EM for kokke Bocuse d’Or Europe, der bliver afholdt i Budapest, Ungarn. Målsætningen er klar for den unge kok, han sigter mod øverste trin på podiet.

- Jeg har allerede besluttet mig for i en tidlig alder, at hvis jeg ville noget med det her, så måtte jeg give den gas. Jeg havde kun stået i lære i to måneder, da jeg stillede op til DM for kokkeelever og blev nummer tre, fortæller han.

Morten Falk nåede aldrig at stille op i konkurrencen igen, men sidste år vandt han den prestigefyldte pris Årets Kok, og på den måde bliver han ved med at sætte sine målsætninger højere.

- Først ville jeg vinde DM for kokkeelever, så ville jeg vinde Årets Kok, og nu er målet at blive verdens bedste kok. Jeg sætter automatisk nye mål, det er kommet lige så stille.

Her bliver der set nærmere på råvarerne til sidste års Sol over Gudhjem.
Her bliver der set nærmere på råvarerne til sidste års Sol over Gudhjem. Foto: solovergudhjemkonkurrence.dk

Lever højt på anerkendelsen
Livet som kok er, som Morten Falk udtrykte det, ikke en poleret verden. Med andre ord er det benhårdt arbejde, hvor han knokler, når alle andre har fri og omvendt, forklarer han.

- Det er helt bestemt et hårdt liv. Man skifter sin vennekreds ud, for man har ikke fri, når de har fri. Man kommer ikke med til farmors 70 års fødselsdag, og man har måske ikke ordentlig tid til at pleje sit forhold.

- Det er selvfølgelig lidt trist en gang imellem, men det er ikke noget, som generer mig, for jeg har selv valgt, at det er det her, jeg gerne vil. Det er lidt ligesom, at man er elitefodboldspiller, for der er der også nogle ting man ikke kan, og ikke har tid til. Jeg vil ikke sige, at jeg ikke har overvejet at lave noget andet på et tidspunkt, men jeg laver det her, imens jeg synes, det er sjovt, siger han.

Sidste års vinder af Sol over Gudhjem, Kenneth Hansen, der tidligere har vundet sølv ved Bocuse d'Or Europe.
Sidste års vinder af Sol over Gudhjem, Kenneth Hansen, der tidligere har vundet sølv ved Bocuse d'Or Europe. Foto: solovergudhjemkonkurrence.dk

Men hvad er det egentlig, der driver Morten Falk? Skal han selv forklare det, så er samspillet med kollegaerne, når bestillingerne hober sig op, og gæsternes anerkendelse afgørende, forklarer han.

- Når jeg eksempelvis steger fisk, skal jeg have ham med, som laver saucerne. Vi skal være færdige på samme tid, og det er bare et enkelt bord, man skal have 15 borde til at passe ind. Tingene skal gå op i en højere enhed.

- Man er et hold, der skal præstere hver aften, og man serverer mad, som vækker følelser hos gæsterne. Alle har et forhold til mad. Alle har en mening om mad, så det er fedt at lave noget, som gør folk glade. Anerkendelsen er noget, jeg lever højt på, selvom jeg ikke er god til at modtage ros. Det er rart, at folk er glade, men jeg vil gerne være ydmyg omkring det, jeg laver. Det er rart, at folk sætter pris på det, men de skal ikke forgude det, siger Morten Falk.

Husk, at du kan se Morten Falk og tre andre af Danmarks dygtigste kokke i aktion på lørdag, når TV 2 sender Sol over Gudhjem.

Se et klip fra Sol over Gudhjem med Morten Falk øverst i artiklen.

Sol over Gudhjem

  • Er en kokkekonkurrence, der afholdes hvert år på Bornholm i Gudhjem.
  • Det er brødrene Mikkel og Mads Marschall, der har taget initiativ til konkurrencen, der blev afholdt første gang i 2009.  
  • Konkurrencen går ud på, at fire kokke dyster mod hinanden.
  • De skal lave en forret og en hovedret på udelukkende lokale råvarer.
  • Forretten har de ikke mulighed for at forberede sig på, da de først tre kvarter før start får udleveret en kasse med de råvarer der skal indgå i retten.
  • Hovedretten til dette års udgave bestod af kalvebryst, nyrer, hjerte eller lever. Æblemost fra Bornholms mosteri, kærnemælk fra Sct. Clemens, røg som smagsgiver og et hemmeligt element i retten.
  • Dommerpanelet består af fire af Danmarks bedste kokke: Kenneth Hansen, Per Thøstesen, Jesper Koch og Esben Holmboe Bang
  • Sidste år var 10.000 mennesker dukket op som tilskuere.
  • Udover selve konkurrencen består Sol over Gudhjem også af et åbent madmarked, og der bliver delt 400 smagsprøver ud til publikum i forbindelse med, at årets produktpris skal kåres. 
  • Du kan se hele 'Sol over Gudhjem' på TV 2 Play